USD 40.70 41.00
  • USD 40.70 41.00
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.18
Світ вражає: У Мексиці виявили близько 500 «прихованих» комплексів стародавніх майя
За допомогою лідарного сканування поверхні на півдні Мексики вчені виявили близько 500 невидимих через багаторічну ерозію залишків будівель, які археологи називають «церемоніальними комплексами» майя.



Дослідження опублікували в Nature, пише Ліга.Новини.

Автори з’ясували, що частину декору будівель майя запозичили в ольмеків – ще давнішого мезоамериканського племені, яке згадується в ацтекських історичних хроніках.

Ольмеки проживали на цій території з 2500 до 400 року до нашої ери. Цивілізація майя зародилася там не раніше 2600 до н.е. і досягла розквіту у 250-900 роках н.е.

Антропологи пишуть, що в елементах багатьох із 478 прямокутних та квадратних комплексів (багато з них – з платформами по краях), виявлено поєднання дизайну ольмеків та майя. Вони, ймовірно, датовані періодом від 1050 до 400 року до н.е.
Аналіз лідарних даних показав, що в більш ранньому центрі ольмеків у Сан-Лоренцо основою шаблонного архітектурного дизайну був якраз такий прямокутний простір.

Цей формат було формалізовано і поширено після занепаду Сан-Лоренцо в результаті інтенсивної взаємодії в різних регіонах, пишуть автори.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus