USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: У Норвегії знайшли жіночу могилу VII століття з особливими поховальними дарами. Відео
У Центральній Норвегії археологи виявили незвичайне поховання самотньої жінки VII-VIII століття.

У могильнику знайшли особливі поховальні дари – прикраси, брошку, намисто і вишивку бісером.

Як повідомляє Урядовий кур'єр, прямокутна споруда, знайдене археологами в місцевості Гестнесі, це залишки дерев’яної похоронної камери, розміром 1,7 на 1 метр. У похованні археологи знайшли скелет жінки, похованої в 850 – 950 роках нашої ери.

За словами керівника експедиції Раймонда Соваджа, такий тип могил широко поширений у Швеції, Данії, Німеччини та південно-східних областях Норвегії. Здивування у археологів викликали похоронні дари, характерні для інших регіонів.

Жінку поховали з трилопетевою брошкою на шиї. Брошка, знайдена в Гестнесі, досить рідкісна в Норвегії. Однак вона типова для жителів стародавньої Данії. Можливо, що знайдений артефакт привезли в Хедебю з території сучасної Німеччини, – каже Соваж.

Цей тип брошки з двома оболонками, яка тримала сукню, був поширений у всіх скандинавських країнах у цей період, і тому є більш звичайною знахідкою.
«В археології загальноприйнято думати, що артефакти в могилах говорять нам щось про статус та особу людини, яку поховали. Цей артефактний матеріал вказує на те, що жінку походили з південно-східної частини Скандинавії і що її поховали згідно з її власною культурною традицією», – говорить Совадж.

Ми можемо лише припускати, як вона опинилася тут, але Совадж каже, що, можливо, жінка приїхала до Гестнеса через домовлений шлюб.
Місце розкопок в Гестнесі. Фото: Крістоффера Рантала, Університетський музей НТНУ
Місце розкопок в Гестнесі. Фото: Крістоффера Рантала, Університетський музей НТНУ

«Подорож на великі відстані та побудова мереж на великих територіях є типовим для епохи вікінгів. Союзи та дружба були основним соціальним клеєм у суспільстві епохи вікінгів. Шлюб був способом об’єднати дві сім’ї у цій системі», – говорить вчений.

Крім того, було виявлено 339 мініатюрних зелених і фіолетових намистин, які могли застосовуватися на зразок вишивки бісером. Вчені мають намір провести додаткові дослідження, щоб дізнатися про культурні взаємини вікінгів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus