USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: У протоці між Італією та Албанією знайшли сліди античної кораблетрощі. Відео
Добре збережений вантаж корабля VII століття до нашої ери, сліди якого знайшли в протоці Отранто, проливає нове світло на ранню історію грецької колонізації південної Італії.

Уламки корабля були виявлені на глибині 780 метрів на дні Адріатичного моря біля узбережжя області Саленто в південній Апулії.

Щоб дослідити цю місцевість під водою, морські археологи з Національного управління підводної культурної спадщини використовували підводний дистанційно керований апарат (ROV). Йому вдалося виявити частину уламків і відновити 22 керамічних посудини з Коринфа, що датуються першою половиною VII століття до нашої ери.

Археологічний матеріал, який описує ранні етапи середземноморської торгівлі в грецьких та ілірійських колоніях на півдні Італії, – досить рідкісні знахідки для морських археологів. Відкриття неушкодженого вантажу є унікальним джерелом даних для дослідників.
Нині об’єкти перебувають у реставраційній лабораторії Національного управління в Таранто.

22 посудини належать до різних типів. Серед них були три амфори коринфського типу А, 10 коринфських скіфосів, чотири коринфських гідрії, три ойнохої та один грубий керамічний глечик дуже поширеного коринфського типу.

В одній з великих амфор, яка була частково зламана, все ще перебувала чудова вигнута стопка вкладених скіфосів. Їх як мінімум 25, плюс фрагменти іншого посуду.

Дослідники планують проаналізувати органічні й рослинні залишки, які могли бути захоплені осадом, щоб відповісти на питання, що перевозили кораблі. В одній з коринфських амфор типу А вже виявлено безліч оливкових кісточок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus