USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Світ вражає: У Шотландії знайшли найстаріший екземпляр таблиці Менделєєва
Найстаріша відома періодична таблиця в світі була знайдена в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс під час прибирання.

Діаграма, що датується 80-ми роками 19 століття, вважається найстарішою в світі, пише Новое Время з посиланням на Gizmodo.

Як зізнаються співробітники університету в прес-релізі, складське приміщення хімічного факультету в шотландському університеті не було належним чином прибрано з моменту його відкриття в 1968 році. Прибирання, яка почалося в 2014 році, розтягнулася на кілька місяців. Серед всього безладу, який накопичився за ці роки, була купа згорнутих навчальних таблиць.

Коли хімік Алан Ейткен через кілька років розгорнув одну з цих діаграм, він побачив стару версію періодичної таблиці елементів. Вгорі був заголовок, написаний німецькою: Periodische Gesetzmässigkeit der Elemente nach Mendeleieff, що перекладається як "Періодична регулярність елементів по Менделєєву". Таблиця була надзвичайно крихкою, деякі шматки розсипалися в руках Ейткена. Судячи з усього, папір був дуже старим.

Детальне дослідження таблиці і її походження підтвердили ці підозри. Таблиця з'явилася в університеті приблизно в 1885 році. Це тепер найстаріша з відомих діаграм для класних кімнат, яка відображає періодичну таблицю елементів.

Періодична таблиця була вперше розроблена російським хіміком Дмитром Менделєєвим в 1869 році, який переглянув свою діаграму в 1871 році. Нещодавно виявлена ​​діаграма дуже схожа на переглянуту версію, але з важливими відмінностями.

"Таблиця Сент-Ендрюс була явно раннім зразком. Таблиця анотована німецькою, а зліва внизу напис - Verlag v. Lenoir & Forster, Wien - вказує на друкаря, який працював у Відні в період з 1875 по 1888 рік. Ще один напис - Lith. фон Ant. Hartinger & Sohn, Wien - визначає літографа діаграми, який помер в 1890 році. Професор Ерік Шеррі, експерт з історії періодичної таблиці, заснованої в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, датував таблицю між +1879 і 1886 роками, грунтуючись на представлених елементах", - йдеться в прес-релізі університету.

Подальше дослідження фінансових звітів університету показало, що Томас Пурди, професор хімії там з 1884 по 1909 рік, придбав діаграму з німецького каталогу в жовтні 1888 року. Сама діаграма була виготовлена ​​у Відні в 1885 році.

Після встановлення дати і походження карти чиновники Сент-Ендрюса приступили до збереження реліквії для нащадків. Спеціальну колекцію університету попросили виконати реставрацію таблиці при фінансуванні з Національного фонду збереження рукописів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus