USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Світ вражає: У Великій Британії знайшли дерев’яну статую віком 2000 років
У заболоченій канаві в полі неподалік села Твайфорд, у британському графстві Бакінгемшир, група експертів знайшла рідкісну дерев’яну статую ранньої римської епохи.

Статуя була частково зруйнована, але все ще була пізнаваною різьбленою чоловічою фігурою, одягненою в туніку.

Статуя висотою 26 дюймів (67 см) і шириною 7 дюймів (18 см) безсумнівно римська, про що свідчить її унікальний одяг, характерний римський капелюх та зачіска, а також інші показові деталі.

Грунтуючись на стилі одягу, а також на методах різьблення, археологи попередньо датували дерев’яну статую римської епохи десь першим століттям нашої ери (римське завоювання Британії почалося 43 року нашої ери і завершилося до 87 року). Поряд зі статуєю в канаві було знайдено кілька черепків глиняного посуду, і їхні характеристики також дозволяють припустити, що вони були виготовлені десь у середині I століття.

«Дивовижне відкриття цієї дерев’яної фігури було абсолютно несподіваним, і команда проробила велику роботу з відновлення її в цілості та безпеці», – заявив археолог JV Fusion Ієн Вільямсон у прес-релізі.

«Збереження деталей, вирізаних з дерева, таких як волосся і туніка, дійсно починає оживляти зображену людину», – додав він.

Почасти здивування пов’язане з тим, що такий давній артефакт добре зберігся. Багато найкращих деталей дерев’яної статуї залишилися недоторканими, кинувши виклик силам природи, які повинні були зруйнувати її за такий довгий період часу.

Секрет збереженея стародавнього артефакту у грунті Бакингемшира, що досить багатий глиною. Оскільки насичена глиною земля значною мірою непроникна для кисню, гниття деревини, що потрапила в такий ґрунт, різко сповільнюється, і тому дерев’яна статуя римської епохи віком 2000 років зберегла більшу частину своїх первісних рис.

За часів Римської імперії дерев’яні фігурки цього типу часто готували як похоронний інвентар чи дари богам. Можливо, саме для цього й призначалася ця статуя, але оскільки артефакт був знайдений ізольовано, а не на римському цвинтарі, археологи поки що не впевнені, навіщо була потрібна статуя.

«Мало того, що дерев’яна постать, подібна до цієї, надзвичайно рідкісна для римського періоду в Британії, вона також порушує нові питання про це місце», – пояснив Вільямсон. «Кого представляє дерев’яна статуя, навіщо вона використовувалася і чому вона була важлива для людей, які жили в цій частині Бакінгемшира в першому столітті нашої ери?».

Поточна оцінка віку скульптури скоро буде або підтверджена, або спростована. Невеликий шматок статуї був знайдений відламаним у канаві, і цей шматок був відправлений до лабораторії для радіовуглецевого аналізу. Також буде проведено ізотопний аналіз, який, можливо, зможе визначити, звідки взялася деревина, з якої виготовлено статую.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus