USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93
Світ вражає: В Антарктиді виявили унікальну екосистему крижаної риби. Найбільша колонія у світі налічує 60 млн гнізд
В Антарктиді у вкритому кригою морі Ведделла виявили найбільшу у світі колонію гнізд крижаної риби.

Про це повідомили в Інституті полярних та морських досліджень ім. Альфреда Вегенера (Німеччина).

За даними дослідників, загальна площа колонії становить 240 квадратних кілометрів, що дорівнює розміру острова Мальта.

В середньому одне гніздо розміщене на площі в три квадратні метри, проте є випадки, коли одне-два активні гнізда перебувають на одному квадратному метрі. Загальна кількість рибних гнізд оцінюється приблизно у 60 мільйонів.

Команда змогла чітко ідентифікувати рибні гнізда близько 15 сантиметрів завглибшки та 75 сантиметрів у діаметрі, які відрізнялися від мулистого морського дна круглою центральною ділянкою з невеликого каміння.

Також науковці встановили, що є декілька типів рибних гнізд: «активні» гнізда, в яких було 1500–2500 ікринок і які охороняють дорослі риби; гнізда, що містять тільки ікру; невикористовувані гнізда, поблизу яких можна було побачити або рибу без ікри, або мертву рибу.

Дослідники також виявили, що цей регіон є популярним місцем для тюленів Ведделла – у 90% випадків тюлені пірнали у пошуках їжі в районі активних гнізд риб.
Зазначимо, крижана риба є єдиним хребетним, яке не має червоних кровʼяних тілець (еритроцитів) та гемоглобіну. Щоб вижити за низьких температур представники виду виробили білок-антифриз, який зупиняє зростання кристалів льоду в крові.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus