USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: В італійських Альпах все частіше з’являється «кавуновий сніг». Це красиво, але дуже небезпечно
Льодовики в горах Італії стають рожевими внаслідок розмноження водоростей, що прискорюють танення льоду.

Наразі рожевий сніг з’явився на льодовику Презена, що на півночі країни. Науковці вважають стрімке поширення водоростей загрозою льодовикам.

Про це повідомляє theБабель.

«Кавуновий сніг», як інколи називають сніг з хламідомонадою, це звичне явище для Альп навесні та влітку. Проте цього року рожевого снігу стало значно більше. Він темніший, значно краще приймає енергію сонця, а значить – швидше тане та оголює льодовики.

Збільшення маси хламідомонади, яка забарвлює сніг у рожевий колір, науковці пояснюють тим, що навесні та влітку було менше опадів, а температура була вищою ніж зазвичай. Це ідеальні умови для розмноження водоростей.

Наразі феномен стрімкого перефарбування альпійських снігів ретельно вивчають за допомогою супутників. Водорості на льодовиках загрожують так само, як і глобальне потепління, оскільки призводять до танення мас льоду.

Торік дослідження льодовиків Швейцарії виявило, що вони «схудли» на 10% за останні п’ять років. Це рекордна швидкість танення за останні 100 років. Також відомо, що льодовик Денмана у Антарктиці за останні 22 роки звузився майже на 5 км. Якщо льодовики повністю розтануть, це підвищить рівень моря на 1,5 метра.

Довідка: хламідомонада – рід мікроскопічних одноклітинних зелених водоростей грушоподібної або овальної форми, налічує понад 500 видів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus