USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Вчені назвали першого одомашненого птаха
Вчені Пенсільванського університету встановили, що ще в пізньому плейстоцені, задовго до одомашнення курей і гусей, стародавні люди вирощували казуарів.

Спеціальні дослідження шкаралупи яєць казуарів показали, що стародавні люди на території Нової Гвінеї розводили їх за тисячі років до приручення курей, пише «Фермер Придніпров’я».

Казуари – великі нелітаючі птахи, що мешкають в тропічних лісах Нової Гвінеї і північного сходу Австралії. Шкаралупи їхніх яєць неодноразово знаходили на стоянках давніх людей в цьому регіоні. Але досі було незрозуміло, як саме наші предки використовували яйця – вживали в їжу або чекали появи пташенят.

Фахівці вивчили понад тисячу фрагментів яєць віком від шести до 18 тисяч років з двох стоянок на острові Нова Гвінея – Юку і Кайова. Розроблений ними метод визначення стадії розвитку яєчної шкаралупи дозволив з’ясувати вік ембріона на момент руйнування яйця.

«Ми виявили, що велика частина яєць була зібрана на пізніх стадіях. І ця закономірність невипадкова. Вони або їли балюта, або виводили пташенят», – зазначила керівник дослідження Крістіна Дуглас, доцент кафедри антропології і африканістики Пенсільванського університету.

Балюта – популярна страва східної кухні, що представляє собою варене яйце, в якому вже сформувався плід з оперенням, хрящами і дзьобом. Але на більшості шкаралуп археологи не виявили слідів термічної обробки. Звідси вони зробили висновок, що стародавні люди вже в палеоліті збирали яйця казуарів на пізній стадії ембріонального розвитку для того, щоб вирощувати з них пташенят.

«І таку поведінка ми спостерігаємо за тисячі років до одомашнення курки», – підкреслила Дуглас.

При тому, що казуари великі і досить злісні птахи, їхні пташенята легко уживаються з людьми. Навіть в наш час пташенят казуарів продають і використовують в їжу у Новій Гвінеї.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus