USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Вчені створили нове цифрове волокно, яке можна вшити в одяг і визначати стан здоров'я людини
Вчені розробили перше у світі цифрове волокно, яке можна вшити у тканину. Винахід здатний зберігати музику, відео та інші файли в одязі, а також збирати фізіологічні дані власника для оцінки стану його здоров’я.

Про це повідомляє 24 канал.

Як зазначили дослідники з Массачусетського технологічного інституту у нещодавно опублікованій статті, оскільки їхнє волокно є цифровим, воно використовує двійковий протокол зв’язку 1s і 0s, як у комп’ютерів. Саме це відрізняє його від існуючих електронних волокон для тканин, які є аналоговими, а не цифровими.

Крім того, аналогові волокна можуть підключатися лише до одного пристрою. Натомість новий винахід команди вчених дозволяє йому отримувати доступ до декількох пристроїв, і кожне волокно може виконувати безліч функцій.

«Волокна все ще роблять те, що завжди робили. Наше дослідження полягало в тому, щоб спробувати з’ясувати, чи зможемо ми об’єднати світ пристроїв та світ функцій, а також визначити новий шлях для волокон та узгодити їх з високотехнологічними пристроями», – сказав старший автор статті та професор Массачусетського технологічного інституту Йоел Фінк.

Цифрові волокна в одязі

Щоб можна було пропустити волокно через голку і вшити в одяг, команда спеціально розробила гнучкий і досить тонкий прототип. Роботу з вшивання здійснювали у співпраці з текстильним відділом Школи дизайну в Род-Айленді.

Учасники дослідження носили сорочки з волокном, яке було вшите у тканину навколо пахвової області. Таким чином воно контактувало зі шкірою.

Згодом вчені дійшли висновку, що цифрове волокно у поєднанні з нейронною мережею може вимірювати температуру тіла людини і робити висновки про її фізичну активність з точністю у понад 96%.

Крім того, дослідники записали коротке відео та музичний файл та зберігали їх на волокні протягом 2 місяців без живлення.

Волокна виявилися достатньо стійкими, адже витримали щонайменше 10 циклів прання і не зруйнувалися.

Про використання волокна

Як зазначили дослідники, вони наразі бачать 2 напрямки використання нового волокна.

«Перший є абстрактним, який просто додає інформаційний зміст і вимір до чогось, чого раніше не було, – до тканини», – сказав Фінк.

Другий напрям є більш ​​практичним та корисним. Вчені вважають, що цифрове волокно можна використовувати у сфері охорони здоров’я. Одяг майбутнього має потенціал для діагностики респіраторних захворювань, таких як хронічна обструктивна хвороба легень, астма та навіть COVID-19.

Команда планує продовжувати працювати над впровадженням цієї технології в реальні програми. Вони очікують, що найближчим часом в результаті досліджень з’являться деякі комерційні похідні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus