USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85
Світ вражає: Вчені створили полімер, що у 2 рази міцніший, ніж сталь
Дослідникам з МІТ вдалося створити новий матеріал за допомогою нового процесу полімеризації. Отриманий 2D-полімер складається в листи, а не в довгі ланцюжки, як інші полімери. Досі створення такого полімеру вважалося неможливим.

Розроблена вченими технологія дозволяє випускати цей міцний і легкий матеріал великими партіями. Технологія виробництва полімеру легко масштабується і може використовуватися для виготовлення інших типів матеріалів, пише 24 канал.

Як вдалося отримати матеріал

Вчені почали з мономеру меламіну, що складається з атомів вуглецю та азоту. У розчині та за певних умов ці молекули ростуть вшир, набуваючи форми дисків, які потім формують шари, з’єднані вуглецевими зв’язками.

«Замість того, щоб робити молекули у вигляді спагетті, ми можемо зробити простирадло з молекул, змусивши їх зчепитися між собою у двох вимірах. Цей механізм відбувається спонтанно в розчині, і після того, як ми синтезували цей матеріал, ми можемо легко застосувати метод покриття центрифугуванням, щоб плівка стала неймовірно міцною», – сказав старший дослідник Майкл Країно.

Матеріал назвали 2DPA-1, і він має низку неймовірних властивостей:

– він вкрай тонкий і легкий;

– за міцністю матеріал вдвічі перевершує сталь;

– він дуже стійкий до деформації (вшестеро стійкіший від куленепробивного скла);

– також матеріал повністю непроникний для газів та рідин.

Сфера застосування

Вражаючі характеристики 2DPA-1 дають змогу застосувати його у низці напрямків та сфер. Як варіант, новий матеріал буде чудовим захисним покриттям для деталей автомобілів, електроніки, а також його можна застосовувати й у будівельній сфері.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus