USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Американські вчені відростили жабам нові кінцівки
Вчені з Університету Тафтса, що у США, відростили жабам ампутовані лапи за допомогою гормонів.

Про це повідомляє УНН, із посиланням на експеримент, опублікований у журналі Cell Reports.

Багато земноводних, на відміну від ссавців, мають здатність відновлювати втрачені кінцівки. Деякі види африканських жаб мають слабкі здібності до регенерації — якщо вони втрачають ногу, на її місці утворюється тонкий хрящовий відросток. Однак дослідникам вдалося домогтися повноцінної регенерації.

“У нормі в дорослих жаб, у кращому випадку, відновлюється тонкий і позбавлений характерних рис хрящовий виріст. Наша процедура викликала відсутню в нормі регенеративну відповідь, яка призвела до появи більшої, краще структурованої кінцівки. Біореактор викликав дуже складну реакцію, яку біоінженери поки не можуть створити прямими маніпуляціями”, — каже керівник колективу авторів роботи Майкл Левін.

Ампутувавши кінцівки групі з дев’яти гладких шпоркових жаб, вчені зафіксували тварин, помістивши їх у біореактори зі спеціальним гелем із вмістом прогестерону. Через добу вони від’єднали тварин від пристрою. Зростання тканин тривало дев’ять місяців, за цей час відновилася кісткова тканина, нерви, судини — не сформувалася тільки стопа.

Куратор експерименту Майкл Левін, вважає, що технологія придатна для ссавців будь-яких розмірів, у тому числі й для людей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus