USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Світ вражає: Вчені виявили загадкові структури поряд із Мачу-Пікчу
Команда польських археологів за допомогою лазерного сканування, проведеного дронами, виявила загадкові структури поблизу Мачу-Пікчу в Перу. Як повідомляє Science in Poland, вчені проводили дослідження церемоніального комплексу інків Чачабамба, який датується XV століттям.

Проведення досліджень у цьому регіоні ускладнюється тим, що він покритий тропічними лісами. Тому дослідники вирішили використовувати дрон із прикріпленим до нього пристроєм для лазерного сканування (лідаром). Завдяки цьому вдалося «прибрати» ліси та дерева з отриманих зображень та створити візуалізацію регіону.

За словами Домініки Сечковської із Центру вивчення Анд Варшавського університету, лідар допоміг виявити «кілька невідомих структур у цьому районі». Центральною частиною церемоніального комплексу був великий камінь із різьбленим вівтарем, сходами та каналом для жертовних рідин, можливо, напоїв чи крові тварин.

Перед каменем розташовувалась невелика площа з будинками з двох сторін, оточена десятком ритуальних ванн, які археологи називають фонтанами. Це були водоймища, в яких вода стікала по стінках, їх використовували для ритуального обмивання.

У ході останнього дослідження за допомогою лазерів вчені також знайшли невідомі раніше частини каналів, які постачали воду із сусідньої річки. Вода подавалася до церемоніального комплексу Чачабамба за системою з кам'яних блоків, що частково проходять під землею.

Будівлі, які виявили вчені, перебували на околиці комплексу. За словами Сєчковської, дослідники знайшли «дюжину або близько того» конструкцій, побудованих у формі прямокутника чи кола. Археологи припускають, що це були резиденції для персоналу. Разом з тим, зробити точніші висновки можна буде після проведення розкопок, чому перешкоджає пандемія.

Але вже на підставі лазерного сканування вчені визначили, що ці конструкції були побудовані менш ретельно, ніж будови у центральній частині ділянки. Сєчковська також додала, що є ознаки того, що комплексом займалися переважно жінки. На це вказують предмети, знайдені під час попередніх досліджень. Вони були з ткацтвом – жіночим ремеслом у цивілізації інків.

Вчені побудували гідродинамічну модель каналів, якими вода надходила до фонтанів. Завдяки цьому дослідники з'ясували, що вода подавалася не для комунальних, а для ритуальних потреб. Канали не могли подавати великий обсяг, були неглибокими та могли переповнюватися.

«Це підтверджує нашу гіпотезу про те, що вода відігравала ритуальне значення у Чачабамбі», - підсумувала Сечковська.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus