USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Великий крок у галузі трансплантології: вчені змінили групу крові у донорських легень
У Науково-дослідному інституті лікарні Торонто дослідники змінили ідентичність донорських легенів. Коли легені вперше прибули до лабораторії, вони належали людині з групою крові А, а це означає, що до легеневої тканини та клітин крові були прикріплені певні крихітні маркери, які називають антигенами.

Але коли легені залишили лабораторію, ці антигени майже зникли. Усього за годину дослідники ефективно перетворили легені на орган іншої людини.

Про це повідомляє видання Wired.

«Це абсолютно приголомшливо», – говорить дослідник з лабораторії Cypel в Університеті Торонто і перший автор статті, опублікованої цього тижня в журналі Science Translational Medicine, в якому описується трансформація, Айчжоу Ван.

Цей експеримент є важливим кроком на шляху до того, щоб дати більшій кількості людей доступ до життєво важливих органів. Понад 100 тис. осіб тільки в Сполучених Штатах наразі очікують орган, але найчастіше не можуть отримати допомогу через одну велику проблему: їхня група крові не відповідає наявним органам.

Айчжоу Ванг працює в лабораторії під керівництвом Марсело Сайпела, провідного автора статті та торакального хірурга, який витратив роки на пошуки способів збільшити кількість легень, доступних для пересадження.

Щоб пересадження органів минуло успішно, донор і реципієнт повинні мати сумісні групи крові, інакше пересаджений орган сприймуть як сторонній «загарбник». Цей процес може бути смертельно небезпечним.

Але оскільки у першій групі крові немає антигенів, люди з нею вважаються «універсальними донорами». Їхня кров та тканини не викличуть імунної реакції у реципієнтів з будь-якою групою крові.

Використовуючи донорські легені, що колись належали людині з другою групою крові, Ванг та Сайпел ввели у тканину невелику дозу певних ферментів. Потім команда провела фарбування антитілами, які помітили антигени, що залишилися. Протягом години понад 90 відсотків антигенів другої групи крові було знищено. Через чотири години це число збільшилося до 97, що формально змінює групу крові цих легень на першу.

Однак поки що технологія працює лише для другої групи крові, у планах створення такої ж технології для третьої.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus