USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87
Світ вражає: Вчені знайшли новий шар м'язів у тілі людини
Група вчених із Базельського університету заявила про виявлення частини тіла людини, про яку не було нічого відомо досі. Це глибокий шар м’язів в області жувального м’яза, який піднімає нижню щелепу та відіграє ключову роль у процесі жування, повідомляє Live science.

Сучасні підручники з анатомії описують жувальний м’яз як такий, що складається з двох шарів: глибокого та поверхневого. «У кількох історичних текстах згадується про можливість існування третього шару, але вони вкрай не послідовні у його місцезнаходженні», – пишуть автори нової статті, опублікованої в онлайн-версії журналу Annals of Anatomy.

Дослідники вирішили перевірити, чи може м’яз щелепи мати ще один шар, як припускають історичні тексти. Для цього вони провели розтин 12 голів, які були збережені у формальдегіді. Крім того, дослідники зробили МРТ декільком людям, які нещодавно померли, а також живим. В результаті їм вдалося ідентифікувати «анатомічно відмінний» третій шар жувального м’яза.

Цей шар походить від вилицевого відростка – кісткового виступу, який є частиною вилиць і який можна намацати прямо перед вухом, до вінцевого відростка – трикутного виступу на нижній щелепній кістці.

«Цей глибокий відділ жувального м’яза чітко відрізняється від двох інших шарів з точки зору його ходу та функції», – заявила провідний автор дослідження Сільвія Мезей. Судячи з розташування м’язових волокон, м’язовий шар, ймовірно, допомагає стабілізувати нижню щелепу за рахунок «підйому та втягування» вінцевого відростка, як написала команда у своєму звіті. За словами вченої, цей м’язовий шар – єдина частина жувального м’яза, який може тягнути щелепну кістку назад.

«Хоча здається, що анатомічні дослідження за останні 100 років не залишили жодних білих плям, наше відкриття трохи нагадують відкриття зоологами нового виду хребетних», – заявив один із авторів дослідження Йєнс Крістоф Тюрп.

Вчені запропонували назвати новий м’язовий шар Musculus masseter pars coronidea («вінкова частина жувального м’яза»). Відкриття може мати важливе значення, оскільки знання м’язових шарів дозволить хірургам акуратніше виконувати операції в цій області щелепи. Крім того, виявлення нового шару м’язів може допомогти у лікуванні станів, пов’язаних із суглобом, що сполучає щелепну кістку з черепом.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus