USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Світ вражає: Вічні льоди перетворюються на зелені поля, вчені б’ють на сполох
Арктика стає зеленою, оскільки області, які були заморожені протягом десятків тисяч років, тепер тануть. Таке попередження звучить в нових дослідження, розповідають Діалоги.

Дослідження показує, що чагарники процвітають в тундрі і збільшують швидкість нагрівання шарів мерзлого грунту, відомих як вічна мерзлота. Вчені виявили, що зелень допомагає відтаванню.

Команда з Лос-Аламоської національної лабораторії, Університету Аляски Фербенкс і Національної лабораторії Ок-Рідж вирили снігові ями в осередках розростання цих чагарників, щоб проаналізувати ефект потепління.

Потім вчені Лос-Аламоса використовували тривимірну комп’ютерну модель, і підтвердили, що кущі можуть призвести до значної деградації шару вічної мерзлоти, який залишався замороженим протягом десятків тисяч років.

Розплавлений лід також збільшує кількість прісної води в Арктиці, яка потім зливається в річки, озера і океани.
Доктор Кеті Вілсон з лабораторії Лос-Аламоса стверджує: “Арктика активно озеленена, і чагарники процвітають в тундрі. Оскільки ізоляційний сніг накопичується на високих кущах, він посилює значне потепління грунту. Якщо тенденція збільшення рослинності в Арктиці продовжиться, ми, ймовірно, побачимо сильне зменшення вічної мерзлоти”.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus