USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.62 40.00
  • PLN 9.80 9.95
Світ вражає: Виживуть тільки рослини: вчені створили підземний «Ноїв ковчег»
Урагани, повені, цунамі та інші природні аномалії останніх років змусили навіть скептично налаштованих вчених поглянути по-іншому на пророцтва про кінець світу.

Поки ми маємо що рятувати, дослідники почали готуватися до прийдешнього апокаліпсису.

Для збереження життя на Землі в Норвегії був побудований «Ноїв ковчег», повідомляє ВСВІТІ.

На відміну від біблійного оригіналу його не можна спустити на воду і призначений він не для пар кожного виду тварин, а для насіння основних сільськогосподарських культур.

Глобальне сховище насіння було побудоване в 2006 році під егідою ООН для збереження посадкового матеріалу всіх існуючих у світі сільськогосподарських рослин.



Фінансування проекту здійснювалося за рахунок коштів уряду Норвегії. Вартість будівництва склала 9 млн. доларів. Витрати на експлуатацію взяв на себе уряд Норвегії і Глобальний траст-фонд по різноманітності сільськогосподарських культур.



Сховище розташовується на 120-метровій глибині на висоті 130 метрів над рівнем моря на острові Шпіцберген. Місцезнаходження банку насіння обиралося з урахуванням тектонічної активності і найрізноманітніших кліматичних змін, у тому числі танення льоду. Об’єкту нічого не загрожує навіть в тому випадку, якщо підніметься рівень Світового океану.



Банк насіння складається з трьох окремих підземних камер, кожна з яких вміщує 1,5 млн. зразків насіння. Всього сховище може вмістити 4,5 мільйона зразків. Банк обладнаний вибухотревкими дверима і шлюзовими камерами. Збереження матеріалів забезпечують холодильні установки, здатні працювати на місцевому вугіллі.



Температурний режим зберігання становить – 18 ° C. Навіть при відмові обладнання завдяки вічній мерзлоті середня температура в сховищі не підніметься вище – 3,5 ° C. Насіння зберігається в запаяних пакетах, складених в контейнери, які розставлені на полицях сховища. Кожен зразок банку насіння в середньому представлений п’ятьмастами зернятками. Фонд сховища регулярно оновлюється. До того як насіння зіпсується, його замінюють новим, молодим.

Власний відсік у сховищі має кожна країна. За перший рік в банк насіння було завезено близько 400 000 зразків. У березні 2013 року кількість різновидів насіння зросла до 770 000 зразків.



Для сховища норвезький художник Дівек Санн розробив світлові установки. Дах будівлі і вхід виготовлені з використанням світловідбиваючої нержавіючої сталі, дзеркал і призм, які відбивають світло в літні місяці. У зимовий період система з 200 оптико-волоконних кабелів надає будівлі зеленувато-бірюзового кольору.

Якщо на Землі зникнуть всі рослини, банк на Шпіцбергені дозволить знову відтворити іх! Сховище спроектоване так, що не вимагає постійного контролю. Спускатися в нього необхідно не частіше за один раз на рік.

Нещодавно повідомлялося, що вчені знайшли найдавніші сліди тварин на планеті.
Коментарів: 1
Опа Показати IP 10 Вересня 2019 17:52
Можна було б і в вікіпедію заглянути... станом на 2018 (Nov) в сховищі вже було 983524 видів насіння.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus