USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: Земна вода існувала у Сонячній системі ще до появи самої планети
Ми не знаємо, як на Землі з'явилося життя, але одне відомо точно: життя, яке ми його знаємо на нашій планеті, не існувало б без води, яка огортає поверхню, тече струмками і випадає дощами. Наша планета – єдина, на якій відомо про існування життя, а також єдина, на якій удосталь існує води. Звідки вона взялася, поки що невідомо, але нове дослідження свідчить про те, що вода існувала в Сонячній системі ще до появи самої Землі, пише Science alert.

Згідно з командою дослідників під керівництвом геохіміка Жерома Алеона з Французького національного музею природної історії, ізотопи води в метеориті, що залишилися з моменту народження Сонячної системи, збігаються з ізотопами води, знайденими на Землі.

Деякі типи метеоритів можуть грати роль часових капсул, що залишилися з часів народження Сонячної системи. Зірки народжуються з хмари пилу та газу, що колапсує під дією власної гравітації. Ці події відомі як колапс протопланетної оболонки.

Матеріал у хмарі сплющується в диск, який живить гігантську зірку, що обертається. Після того, як світило закінчує рости, те, що залишається в диску, утворює частини системи, що залишилися: планети, астероїди, комети і так далі.

Багато з подібних об'єктів набагато старші за Землю. Розрахунки показують, що вік нашої планети становить 4,54 мільярда років. Завдяки щасливому випадку деякі подібні об'єкти падають на Землю.

Процес акреції зазвичай нагріває і стискає матеріал у форми, що стирають сліди їх походження. Тому проаналізувати вміст води дуже важко. Разом з тим деякі зразки порід не носять ознак перегріву і дають дослідникам прекрасну можливість для вивчення.

Метеорит Єфремівка, знайдений у Казахстані 1962 року, містить елементи, що датуються періодом 4,57 мільярда років тому. Алеон та його колеги проаналізували метеорит та його вкраплення, багаті на кальцій, за допомогою нової, спеціально розробленої техніки. Зокрема, дослідники вивчили співвідношення ізотопів водню в метеориті, які можна використати для пошуку слідів води.

Ізотопи – це варіанти елемента з різною кількістю нейтронів; дейтерій, також відомий як важкий водень, має один протон і один нейтрон. Протій або легкий водень має один протон і не містить нейтронів.

Оскільки водень є одним із компонентів води, співвідношення цих двох ізотопів у гірській породі може розповісти про воду, дії якої вона піддавалася. Наприклад, протій є домінуючим ізотопом водню Землі. А на Марсі переважним ізотопом є дейтерій.

Аналіз метеорита Єфремівка показав, що у перші 200 тисяч років існування Сонячної системи, до появи планетезималей (зародків планет), було два резервуари газу. Один з них був багатий на воду. Ця вода, ймовірно, утворилася внаслідок масивного припливу міжзоряного матеріалу, який потрапив усередину Сонячної системи під час колапсу протозіркової оболонки.

І, що дивно, ця вода дуже схожа на земну за своїм ізотопним складом. Це свідчить про те, що вода була присутня в ранній Сонячній системі від самого початку, до того як Земля почала зароджуватися в протопланетному диску.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus