USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Світ вражає: Фермери знайшли на власному полі давньоримську мозаїку зі сценою з «Іліади» Гомера. Фото
26 Листопада 2021 10:03
0
У графстві Ратленд, Велика Британія, фермер Джим Ірвін у 2020 році випадково знайшов фрагменти мозаїки на полі свого батька.

«Незвичайну кераміку» англієць помітив під час прогулянки.

Про це повідомляє 24 канал.

Після відкриття англієць одразу зв’язався з археологічною групою в Раді графства Лестершир. Тож територію ферми взялися досліджувати вчені з Університету Лестера.

Експерти Центру «Історична Англія», який профінансував термінові розкопки, описали мозаїку як «одну з найзначніших знахідок у Британії». Дослідники, які вивчали знахідку півтора року, повідомили, що вона була створена близько 1,5 тисяч років тому. На творі зображена сцена з «Іліади» Гомера – битва Ахілла і Гектора біля стін Трої. Це перша мозаїка з таким сюжетом, знайдена на території Британії.

«Це, безумовно, найцікавіша мозаїка, знайдена в Британії за останнє століття. Вона дозволяє по-новому подивитися на людей того часу, на їхнє ставлення до класичної літератури», – прокоментував знахідку представник Лестерського університету Джон Томас.
Битва Ахілла і Гектора біля стін Трої
Битва Ахілла і Гектора біля стін Трої

«Наша сім’я обробляла цю землю вже років п’ятдесят або шістдесят. Під час локдауну минулого року я знайшов глиняні черепки, не схожі ні на які інші, що я бачив до того. Ми повернулися на це місце з лопатою, я викопав неглибоку траншею – і виявилося, що я точно вгадав з місцем», – розповів Джим.
Фермери знайшли на власному полі давньоримську мозаїку
Фермери знайшли на власному полі давньоримську мозаїку

Мозаїка, яку знайшли під шарами землі, ймовірно, прикрашала підлогу кімнати на великій Римській віллі. Це був трикліній або приміщення, розміром 11×7 м, де пригощали гостей між ІІІ-ім і ІV-им століттями нашої ери. Господарем вілли, швидше за все, був високопоставлений аристократ і багатій, який добре розбирався в класичній літературі. Крім мозаїки, дослідники виявили поблизу залишки комор з переходами, і можливо фундамент лазні.
Зараз мозаїка і навколишній комплекс вілл охороняється як пам'ятка архітектури Департаментом цифрових технологій, культури, ЗМІ та спорту.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus