USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Знайшли унікальну «стежку» динозаврів
Китайські науковці опублікували звіт про відкриття викопної ділянки, густо всіяної слідами доісторичних ящерів.

Памятка утворилася близько 1,2 мільйони років тому в районі сучасного китайського міста Лі Чжуан, округ Танчен. Вперше її відкрив "мисливець за динозаврами" Тан Юнган, повідомляє gazeta.ua з посиланням на Daily Mail.



Юнган від'їхав 30 км від міста у бік гірського хребта Золотий півень. Його супроводжував колекціонер скам'янілостей Лю Ян.

"Ми вийшли з машини і не пройшли навіть десяти кроків. Побачили майже круглу яму 70-80 см у ширину. Я відразу дещо відчув. Потім ми з Лю побачили, що ями встеляють землю , скільки сягає наш зір. Було холодно, але нас підігрівало хвилювання через відкриття", - написав Тан у своєму щоденнику.



Близько 300 слідів залишили щонайменше 7 різних типів динозаврів, які жили протягом крейдового періоду (145,5 млн років - 66 млн років тому), встановили експерти. Серед них були травоїдні та хижі ящери довжиною від 50 см до 10 м.

"Різноманітність слідів динозаврів справді вражає. На цій території ніколи не знаходили їх скелети. Тож це єдина інформація про те, які динозаври тут жили", - сказав китайський палеонтолог Ван Сяолі із Інституту палеонтології та геології університету Ліня.



Науковці проаналізували сліди. Деякі динозаври, котрих раніше вважали одинаками, мешкали насправді групами. Це є найважливіше відкриття, говорять експерти. Найбільше слідів залишили двопалі динозаври - котрі спиралися при ході на 2 пальці. Це дейнонихи та велоцираптори. Розташування їх 8-сантиметрових слідів свідчать, що кілька особин рухалися паралельно. Це свідчить про те, що вони були соціальними тваринами.



Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus