USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Глина замість асфальту. Як розкрадають мільйони на трасі Київ-Харків

3 Липня 2020 11:48
113 мільярдів гривень – саме стільки цьогоріч Україна запланувала витратити на будівництво та ремонт доріг. За ці гроші мають оновити близько 4000 км шляхів. Щоправда, один із учасників «великого будівництва», ТОВ «Онур», що має турецьке коріння, підмінює будматеріали та зазіхає на найбільші тендери, вступаючи у змови. При цьому діяльності компанії в Україні сприяють впливові політики, аж до самого Президента Володимира Зеленського.

Як це стало можливим та чому правоохоронні органи закривають на все це очі, йдеться у розслідуванні СтопКору.

Що це за «Онур»?

Полтавська область, траса М 03 сполученням Київ–Харків–Довжанський. Саме тут, одразу на кількох ділянках, веде роботи компанія «Онур» – дочка однойменного турецького гіганта, що будує автобани в Європі.

Щоправда, в Україні реноме «Онуру», який працює тут з середини 2000-х років, суттєво зіпсоване. Компанія фігурує щонайменше у 30 кримінальних провадженнях, більшість із них – за розтрату державних грошей, нелегальний видобуток матеріалів, підробку документів тощо.

Та це не заважає «Онуру» почувати себе поза конкуренцією та вигравати більшість тендерів. Так, з початку 2017-го до квітня цього року, як свідчить система Prozorro, компанія виграла підрядів на 37 млрд грн.
Асфальт на глині

Як з’ясував «СтопКор», трасу через Полтавщину «Онур» будує із порушенням державних норм. Замість піску дорожники використовують глиняну суміш.

«Зараз в підкладку доріг «Онур» з порушенням технології замість піску закладає незрозумілу брудну суміш. Це ґрунт вперемішку з глиною, незаконно добутою. На цьому йде розкрадання великих сум», – розповів колишній слідчий, який вів справу щодо діяльності компанії. Чоловік попросив не називати його імені, оскільки боїться, що з ним можуть поквитатися.

При цьому багнюку із глиною «Онур» купує за ціною піску: 150-180 грн за тонну. Тобто на одному відрізку дороги, де потрібно, до прикладу, 2 млн тонн піску, компанія може «нагрітись» щонайменше на 260 млн грн.
Приголомшливі аналізи

«СтопКор» вирішив пересвідчитися, чи справді «Онур» свідомо йде на підміну матеріалів. Журналісти навідався на кілька об’єктів, де компанія веде роботи, взяли там зразки піщаної суміші та віддали їх на експертизу до Полтавської філії Інституту охорони ґрунтів України.

Результати шокували. Щонайменше на двох об’єктах під шари щебеню й асфальту замість піску дорожники заклали саме глиняну суміш, що суперечить державним будівельним нормам.

«Спершу має йти пісок, потім шар щебеню, потім ще суміш щебеню з цементом, далі три шари асфальту, а згори – шар зносу ЩМА 5 см. Інакше не можна. Бо одразу після відкриття дороги доведеться ліквідовувати тріщини чи ями», – пояснив Сергій Петровський, майстер дорожньої фірми.
Політики з «великої дороги»

Заробляти на великому будівництві «Онуру» допомагають впливові політики. Зокрема, нардеп та член транспортного комітету Юрій Корявченков, більш відомий як «Юзик із 95-го кварталу». Так, частину будматеріалів турецьким дорожникам постачає компанія «Брекстон», засновник якої

– давній бізнес-партнер двоюрідного брата Юзика Сергія Корявченкова. У брата нардепа у власності також Рижівський гранітний кар’єр, що на Полтавщині. Тісно співпрацює з «Онуром» і помічник депутата Корявченкова Роман Варваров, фірма якого надає онурівцям автомобільні послуги.

При цьому роботі «Онуру» в Україні сприяє навіть сам Президент Зеленський і його оточення. Крім того, дружина генерального координатора «Онур Груп» Емре Караахметоглу, як повідомляють ЗМІ, близька подруга першої леді Олени Зеленської.

До слова, після обрання Президентом, Зеленський відкритим текстом запропонував віддавати підряди «Онуру».

«Як робив Зеленський минулого року, коли він їздив на дорожнє будівництво, пам’ятаєте? Каже: візьміть цю турецьку компанію, нехай будує дороги, дайте їй гроші. Вибачте, ну так не можна робити», – зазначив

Володимир Омелян, ексміністр інфраструктури України.
Наразі «Онур» продовжує будувати дороги у кількох регіонах України. За шлях через Полтавщину, зведений на глині, компанія, згідно із тендером, має отримати із держбюджету 372 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хї Показати IP 3 Липня 2020 13:21
Це все боротьба за жирний кусок підрядів. Турки хоть дорогу рівною кладуть і якість покриття норм. А молода зекоманда дороги з палок і авна зробить. Як і все інше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus