USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кисень, ліжкомісця та «ковідний» фонд: Ігор Палиця про нагальні питання у боротьбі з COVID-19

20 Листопада 2020 14:42
Народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця зазначив, що за вісім місяців держава не змогла, маючи гроші, організувати захист населення, а саме прості речі: кисень, розводка, лікарні, палати, комп’ютерні томографи.

Наразі говорять про те, що в країні буде хтось організовувати вакцинацію проти COVID-19 вакциною, якої ще не існує. Проте сьогодні є більш нагальні питання, заявив Ігор Палиця у прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі 1+1, передає ТСН.

«Коли ми не розуміємо, −20 чи −70, – вони нічого не зроблять. Не вийде у них зробити якісну вакцинацію. І немає чого про це говорити. Сьогодні є більш нагальні питання. Пішла субвенція сьогодні в регіони на кисень. 90% цієї субвенції в кінці року, коли не буде використана, повернеться в державний бюджет», – зазначив нардеп.

За словами Ігоря Палиці, на місцях використання цієї субвенції не можуть забезпечити обласні адміністрації. Тому що не вистачає бригад, а ємностей для збереження кисню немає взагалі.

Читати ще: «Обернеться катастрофою»: Ігор Палиця розкритикував введення карантину вихідного дня

«Немає в Україні ні одної сьогодні ємності для збереження кисню, яку можна взяти в оренду чи купити, привезти і поставити в лікарню від 3-х тонн і вище. Їх немає, не існує. Найближчі будуть в кінці грудня з Європи...На ємності так само, на розводку – на забезпечення киснем (кошти, – ред.). Але цього ніхто не зробить», – обурюється він.

Парламентар підкреслив, що коли вчора президенту дали інформацію, що за минулий тиждень в Україні було створено 5 тисяч ліжкомісць, забезпечених киснем, то це означає, що хтось президента просто обманює, дурить або хоче втриматись чим довше на своїй посаді, і розповідає, що все добре.

«Це нереально – і цього зроблено не було», – зазначив він.

Крім того, нардеп звернувся до заступника міністра охорони здоров’я, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, зазначивши, що неправильно було 35 із 60 млрд, які були віділені на «ковідний фонд», відправляти на дороги.

«Цього не можна було робити. На дороги треба було робити емісію гривні, конкретно її друкувати: 100, 200 млрд – скільки потрібно! Контролювати кожну гривню і вкладати в дороги, тому що там немає імпортної складової. Але залишилися в «ковідному» фонді 30 млрд, які не були використані», – заявив він.
Ігор Палиця зазначив, що сьогодні казначейський рахунок майже пустий і вже тиждень фінансування доріг не йде, тому що немає грошей в казначействі. Йдуть тільки захищені статті – зарплати.

«Але в чому проблема? Сьогодні НЦЗУ спеціально блокує підписання «ковідних» контрактів з лікарнями, які готові забезпечувати ліжками хворих на COVID-19. Вони придумують 151 причину, що є якась помилка. Вони придумують ще якісь речі, тому що в державі немає грошей. Навіть ці 30 млрд чи 20, які залишилися на папері, – їх немає фізично. Де вони – я не знаю. Треба питати Мінфін», – резюмував він.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що в Україні розглядають проведення щеплення від COVID-19, щойно з’явиться вакцина. Охопити вакцинацією прагнуть якомога більше населення.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики наразі оцінює три різні механізми постачання до України вакцин від нового коронавірусу COVID-19, оскільки звичайні умови транспортування в Україні передбачають температуру зберігання +2°C, +8°C, а дві потенційні вакцини вимагають температуру для зберігання −20°C та −70°C.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus