USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Луцькводоканал» першим в Україні зможе виробляти органічне добриво з біомулу

5 Жовтня 2021 12:33
КП «Луцькводоканал» – перше підприємство серед водоканалів України, яке розробило і отримало всі необхідні дозвільні документи на здійснення процесу виробництва, фасування та реалізації органічного добрива із біомулу для потреб сільського господарства.

Переробка мулу в добриво і його збут сільгосппідприємствам – європейська практика, яка з’явиться і в Україні на КП «Луцькводоканал». Це допоможе вирішити проблему із переробкою мулу, що лишається на очисних спорудах підприємства після проходження всіх етапів очистки. Мулові карти будуть розвантажені, а сільськогосподарські підприємства отримають безпечне добриво, яке значно збільшує врожай.

Від процесу переробки виграє насамперед Луцька територіальна громада, адже мул не буде накопичуватися на очисних і не створюватиме потенційної небезпеки для екології. Також користь отримають сільгосппідприємства, які будуть використовувати органічне добриво з біомулу для удобрення грунтів. Експертизами доведено цілковиту безпеку та високу ефективність такого добрива.

Переробка біомулу – дуже важлива і в перспективі здійснення реконструкції очисних споруд, оскільки цикл переробки відходів має бути закритим, а осад від стічних вод повинен утилізуватися. І найкращим та найбільш безпечним методом його утилізації, як свідчить світова практика, є саме переробка в органічне добриво.
Над дозвільною документацією працювали два роки

Робота над складним проектом тривала два роки, адже потребувала проходження низки дозвільних процедур, експертиз і отримання необхідних сертифікатів. Наразі мета досягнута – уся документація готова і підприємство, у разі залучення інвестицій на встановлення обладнання та його налагодження, зможе запустити виробничий цикл.

Питання утилізації осадів стічних вод було одним із ключових щодо ведення діяльності за екологічними принципами, адже об’єми накопичення біомулу з кожним роком зростали. У той же час за хімічним складом осад є цінною сировиною для виготовлення добрив. Особливого значення утилізація осадів стічних вод набуває тоді, коли вирішує не тільки природоохоронне завдання, а й економічне, сприяючи поповненню сировинних і матеріальних ресурсів, а також дає змогу перетворити водоохоронні об’єкти в безвідходні та самоокупні.
Як відбувався процес розробки органічного добрива «LWC»

КП Луцькводоканал здійснив дослідження щодо розробки технології виробництва, оцінки ефективності та безпеки органічного добрива на основі осадів стічних вод – добриво органічне «LWC».

Першочерговим етапом випробувань щодо ефективності добрива органічного «LWC» було розробка технологічного регламенту виробництва ДОБРИВА ОРГАНІЧНОГО «LWC» ОСАД СТІЧНИХ ВОД ДО ТУ У 20.1-03339489-001:2020.
Встановлено технологічний режим, порядок проведення операцій технологічного процесу, показники якості добрива та безпечні умови роботи.

Надалі було розроблено проєкт технічних умов ТУ У 20.1-03339489-001:2020 «ДОБРИВО ОРГАНІЧНЕ «LWC» ОСАД СТІЧНИХ ВОД». ТЕХНІЧНІ УМОВИ" та отримано висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічну документацію для виробництва дослідної партії добрива органічного «LWC» з метою проведення подальших досліджень щодо безпеки добрива.

Наступним етапом було проведення серії випробовувань щодо оцінки ефективності та безпеки органічного добрива на основі осадів стічних вод – добриво органічне «LWC» за результатами яких було доведено біологічну доцільність та токсиколого-гігієнічну, екологічну безпеку:
1. Протокол досліджень хімічного складу добрива органічного «LWC» (Випробувальний центр Волинської філії ДУ «ДЕРЖГРУНТОХОРОНА»), яким встановлено вміст основних поживних мікроелементів та мікроелементів, що підтверджує доцільність застосування добрива «LWC» в якості удобрюючого агрозаходу;

2. Протокол досліджень на вміст радіонуклідів у добриві органічному (Осад стічних вод) (Випробувальний центр Волинської філії ДУ «ДЕРЖГРУНТОХОРОНА»), яким встановлено вміст радіонуклідів, який є нижчим за допустимі рівні, що підтверджує радіо безпечність добрива «LWC»;

3. Звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу (Волинська регіональна державна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів), яким доведено відсутність патогенних мікроорганізмів, в тому числі сальмонел, яєць та личинок гельмінтів, цист, ооцист кишкових патогенних найпростіших, що підтверджує безпечність добрива «LWC»;

4. Доведено біологічну доцільність застосування добрива «LWC» для вирощування сільськогосподарських культур (Поліською дослідною станцією Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» разом з Національним науковим центром «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» НААН, м. Харків).

Встановлено, що застосування добрива «LWC» у системах удобрення сільськогосподарських культур забезпечує:

– приріст врожаю на – 15-98%;

– покращення якісних показників отриманої продукції;

– забезпечує збереження гумусу;

– справляє позитивну дію на кислотно-основні та агрохімічні властивості грунту;

– не призводить до накопичення важких металів в грунті.

– токсиколого-гігієнічна оцінка добрив органічних «LWC» (Державна установа «Інститут медицини праці імені Ю.І. Кундієва Національної академії медичних наук України», м. Київ), якою встановлено, що добриво органічне «LWC» за параметрами гострої інгаляційної, пероральної, шкірно-резорбтивної токсичності відноситься до 4-го класу небезпечності, не подразнює шкіру та слизові оболонки очей, не проявляє сенсибілізуючих властивостей;

– екологічна оцінка впливу добрива органічного «LWC» на ґрунтову біоту (Інститут агроекології і природокористування НААН, м. Київ), якою встановлено, що органічне добриво «LWC» не є токсичним для тварин, земляних червів, не має негативного впливу на чисельність мікроорганізмів основних еколого-трофічних та таксономічних груп, в тому числі агрономічно-корисних мікроорганізмів. Внесення його у грунт забезпечує достатній рівень протікання фізіолого-метаболічних процесів мікробіоценозу;

7. Отримано висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічну документацію на виробництво добрива органічного «LWC»;

8. Розроблено та внесено до бази даних України технічні умови ТУ У 20.1-03339489-001:2020 «ДОБРИВО ОРГАНІЧНЕ «LWC» ОСАД СТІЧНИХ ВОД». ТЕХНІЧНІ УМОВИ«.

Тож 16 вересня Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України здійснило державну реєстрацію добрива органічного «LWC» у реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
факт Показати IP 5 Жовтня 2021 14:02
Скільки хімії в цьму добриві тільки від побутових споживачів_мила і миючих засобів?А про інших,взагалі говорити немає сенсу. Оце буде саме "найбезпечніше" добриво! І овочі на базарах будемо купляти,як самі найчистіші,без нітратів,вирощені на "органіці" з Луцькводоканалу.
ага Показати IP 5 Жовтня 2021 14:06
Знову лапшу на вентилятор кидають. Де реконструкція очисних?
ветфельдшер Показати IP 5 Жовтня 2021 19:37
Це "добриво" десятками років лежало в кагатах поблизу очисних споруд. Миючі засоби з фосфатами, (заборонені в цивілізованому свті 40 років тому), потрапляючи в організм, провокують важкі захворювання, в тому числі й онкологічні. Тепер вони будуть на полях і ланах області. Будемо їсти "смачні" овочі і ягоди.
777 Показати IP 6 Жовтня 2021 10:35
А сколько денег из бюджета города выделят на эту бестолковую затею?
Львівянин Показати IP 6 Жовтня 2021 10:47
Сморід знову буде на все місто
Липляни Показати IP 6 Жовтня 2021 13:36
Скажіть,будь ласка,пан Гуменюк, ви своїх синів будете годувати тією продукцією,що виросла з добавленням ілу???? Переконані на всі 100% - що Н І!!!! Чому ж жоден з працівників ,які мають городи на землі, що входить в територію очисних споруд,жодного грама цього мулу не вивіз на свої сотки.За сорок з гаком, років жодного грама... На паях де лежав іл, картопля загнивається ще не дозрівши ,а на збереження зовсім не годиться. Гниє.... Але саме найгірше, що за європейські кредити чистять карти на обочину. Вже іл найближчим часом буде заливати і городи селян і останнє місце спочинку наших предків. А виливають його в рови найближче до села Липляни,а це метрів зо двісті віід житлових будинків селян. Візьміть синів і приїдьте покажіть те своє "дєтіще".Подихають "чистим"озоном. А то все фантастика за наші компослуги і захмарні тарифи. Наші діти і внуки вдихають цю вонь і хворіють... А ви фантазуйте... фантазуєте в свої кармани.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus