USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Луцькводоканал» отримав інноваційне обладнання для осушування мулу на очисних. Фото

27 Червня 2022 19:27
Інноваційне обладнання для оперативного осушування мулу на очисних спорудах вдалося придбати і доставити до Луцька. Це обладнання сприятиме вирішенню проблеми неприємних запахів ще до завершення комплексної реконструкції очисних споруд.

Про це повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

«Сьогодні на підприємстві «Луцькводоканал» сталася довгоочікувана подія, здатна кардинально змінити стан справ на очисних і в найближчому майбутньому вирішити проблему поширення неприємних запахів з очисних споруд. До Луцька доставлено так званий мультишнековий дегідратор – механізм для осушування мулових мас, які раніше десятиліттями накопичувалися на території очисних. Таким чином КП «Луцькводоканал» стало першим в Україні підприємством, якому вдалося придбати новітню систему осушування мулу, а також, попри війну і всі перешкоди, доставити його до місця призначення.

Нагадаємо, фахівці підприємства активно працювали над пошуком шляхів для вирішення проблем застарілих очисних споруд, збудованих у 70-х роках, на яких використовувалася технологія природного осушування мулу, що залишався зі стоків після проходження всіх етапів очищення. За останні десятиліття якість стоків, що потрапляли на очисні споруди з усього міста, критично погіршилася. На таке навантаження очисні не були розраховані, більше того, з моменту будівництва жодного разу не ресонтувалися, а мулові карти, що займають близько 8 га площі, заповнилися мулом, природне осушування якого займає до двох років. Цей мул бродив, на ньому відбувалися процеси гниття, при зміні тиску в атмосферному повітрі випари з мулових карт переносилися на окремі райони міста.

Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Сьогодні всі компоненти мобільного цеху осушування мулу вже доставлено на підприємство. Наші працівники підготували все необхідне для його встановлення і запуску в роботу.
Саме цю технологію використовують провідні країни світу для зневоднення осаду стічних вод. Її головна перевага – це швидкість. Мул буде віджиматися і осушуватися майже одномоментно, а отже мулові маси більше не потраплятимуть на відстійники і зникне потреба в їх тривалому природному осушуванні. В результаті зникнуть і випари з очисних споруд, а також істотно поліпшиться екологічна ситуація.

Працівники підприємства змогли віднайти це рішення, адаптувати його під луцькі очисні споруди. Підприємство замовило сучасний модульний цех зневоднення на базі шнекового дегідратора. Також в лютому провели експериментальні випробування обладнання у Луцьку, які підтвердили його ефективність і адаптованість до місцевих потреб.

Упродовж кількох тижнів триватиме його налаштування і підключення до всіх мереж, налагодження циклу роботи і його запуск. Фактично мультишнековий дегідратор дозволить повністю відмовитися від використання мулових карт. Після підключення і запуску обладнання запланована його презентація для місцевих ЗМІ.
На жаль, війна в Україні фактично зупинила реалізацію численних проєктів у державі. КП «Луцькводоканал» із перших днів війни почало отримувати повідомлення від контрагентів про форсмажорні обставини, а виробництво дегідратора у місті Чугуїв Харківської області скасували. Однак, попри всі ці перешкоди, спільними зусиллями вдалося довести цей проєкт до логічного завершення, завершуючи процес монтажу обладнання в Польщі», – розповів мер Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олекса Показати IP 28 Червня 2022 17:38
Напишіть краще, чи зробіть розслідування про голову тендерного комітету Луцькводоканалу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus