USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Світязь катастрофічно міліє – екологи Волині б'ють на сполох

30 Липня 2019 11:19
Світязь катастрофічно обмілів: екологи б’ють на сполох, а мешканці Шацького краю та відпочивальники мріють про опади. Що буде з перлиною Волинського краю, яких заходів варто вжити, аби найглибше та найбільше озеро України не зникло, йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Найглибше та найбільше прісноводне озеро України катастрофічно обміліло. Очевидці кажуть – ще місяць тому в цьому місці, де була вода нині діти будують пісочні замки, а дорослі грають у пляжний волейбол. Цікаво, що подібна проблема існує вже не один рік, не лише на Світязі, а й загалом на усіх Шацьких озерах. До слова, якщо ще рік тому Світязь мілів на початку та в середині серпня, то цьогоріч цей процес розпочався на місяць раніше.
Екологи Волинської облдержадміністрації кажуть – причин може бути декілька. Зокрема, відсутність будь-яких опадів, мовляв, ось воно – глобальне потепління: дощі не йдуть, літо сухе, живитися озеру нізвідки. Окрім того, відповідь на питання може бути й міжнародного характеру.

«Одна з причин обміління Шацьких озер може бути причина розробки Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме видобуток крейди, яка потребує відкачування великої кількості води. Моніторинг вже не проводиться декілька років через недостатнє фінансування, але плануємо на наступний рік плануємо відновлювати», – каже заступниця начальника Управління екології Волинської ОДА Вікторія Тимощук.

За словами екологів – глибину розробки родовища піску в Білорусі заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по сусідству. Попри погіршення ситуації з обмілінням Світязя, все, що можуть зробити в управлінні екології Волинської облдержадміністрації – це моніторити та збирати дані власних спостережень на місцях. Кажуть, що чекають, аби за справу взялися столичні відомства. А вже на основі висновків, які зроблять київські фахівці – прийматимуть якісь рішення. Аби контролювати питання і хоча б не допустити погіршення ситуації, депутати обласної ради, під час 24-ї сесії обласної ради проголосували за виділення коштів на ремонт шлюзу, який затримує воду в озері.

«Загальна сума – близько 650 тисяч. Ми співфінансували 300 тисяч. А решту виділять місцева ОТГ і Шацький район. Інше питання – наскільки дієвими будуть ці заходи, чи ми зможемо зупинити, без перебільшення, екологічну катастрофу з таким обмілінням», – зазначає голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

Михайло Імберовський додає, обміління Світязя – питання не лише Волині, воно загальнонаціональне, і якщо не взятися за нього серйозно, то Україна збідніє в прямому і переносному сенсі. Нині ж йдеться лише про моніторинг та мінімальні заходи на рівні області, аби не допустити погіршення ситуації.

А вже з початку роботи нового парламенту народні обранці від Волині, зокрема від 22 виборчого округу Ігор Палиця та від 19 Ігор Гузь, пообіцяли підняти вирішення проблеми обміління Світязя як одне з тих, що потребують нагального вирішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Бацька Показати IP 30 Липня 2019 11:32
Забудь єво забудь, уйдьот вада как дим...
круг Показати IP 30 Липня 2019 11:33
Подякуйте лукашенку.
Назар Показати IP 30 Липня 2019 12:00
А де реакція Шацького природного національного парку, який існує за наші з вами кошти?
коло Показати IP 30 Липня 2019 12:00
Жодних досліджень, а тим більше висновків немає - отже, звинувачувати білорусів передчасно. Порахуйте для початку, скільки свердловин пробурили навколо озера місцеві мешканці і власники відпочинкових закладів, на яку глибину, порахуйте забір води - можливо, це якось впливає. на рівень води в озері.
Дід Ведун Показати IP 30 Липня 2019 12:21
також порахуйте навколо плантації ЛОХИНи, під які осушували луги, та накопали ставків! Бондар захистник заповідника! що скажеш?
Свідок Показати IP 30 Липня 2019 13:07
А які гарні вишиванки носять працівники парку!
Психопланетарій, Лип Показати IP 30 Липня 2019 14:35
Те що відбувається з озером Світязь, вина - Путіна В.В. Якби Україна мала сусідів, такі держави як США чи Канаду - такої катастрофи ніколи би з нашим Волинським озером не трапилось.
Волинянин Показати IP 30 Липня 2019 15:56
То є результат грубого порушення Генерального плану Шацького державного природного національного парку ! Порушено рекреаційні навантаження на водні ресурси, бездумно збільшено щільність забудови зон відпочинку, хаотично забудовано прибережні зони житловими поселеннями,в тому числі і так званими садівничими масивами, появились цілі нові села, замість централізованих мерех, як цього вимагають ДБН, набурено локальних індивідуальних свердловин, відсутній комплексний підхід в освоєнні рекреаційних територій, повністю закинули експлуатацію гідротехнічних споруд і т.д. і т. п. Дирекція парку і некомпетентна, і до того ж самоусунулася від виконання функцій, обумовлених Положенням ... . Органи самоврядування погрузли в корупції, роздаючи землю направо і наліво, А ну, для початку проведіть інвентаризацію забудови і накладіть ці матеріали на кадастрові схеми і Генеральний план. І добрячу частину чиновників, забудовників треба буде відразу садити ! Тільки ж хто їх посадить, якщо ті хто має то робити, є серед забудовників ! А засовали с&аками всі, бо відчули, що зараз при зміні влади можуть за ту саму с&аку і взяти ! А пора настала ! Чого із-за хапуг і дурнів має страждати Світязь і поліщуки !!!
Навуходоносор до Волинянин Показати IP 30 Липня 2019 19:05
Истину глаголит автор! Некомпетентность и кумовство - убийцы Свитязя! Эта же парочка убивает и Украину!
Навуходоносор Показати IP 30 Липня 2019 16:02
Кстати, о соседях. Канада и США постоянно грызутся из-за Ниагарского водопада. Так что психопример не убедителен. Как всегда ищут причины извне. И найдут - во всем обвинят революцию в Гондурасе! А вот разобраться со своими доморощенными убийцами Свитязя - духу не хватает! "Коло" и Дід Ведун" правы!
Сталін Показати IP 30 Липня 2019 16:27
Тікати треба з Шацька...
Олександр Показати IP 30 Липня 2019 17:16
Проблема надто серйозна, щоб про неї говорити несерйозно. Один із попередніх дописувачів (Волинянин) озвучив частину, АЛЕ ВАГОМУ, причин проблеми. Дилетанство відповідальних осіб, що займають безвідповідальну позицію доведе всіх нас до екологічної катастрофи. І повірте - це буде не проблема лише Волині.
Віте Показати IP 30 Липня 2019 18:39
Думаю, шо тра підримати ініціативу шачан і всьотаки поставити пам'ятник бабі з пончиками ! Бо вже якшо води все менше, то хоч пончиків стало більше !
Вітя Показати IP 30 Липня 2019 19:10
Лохинники головна причина. Штучні водойми доверху заповнені водою якакачається з сверловин. Чому про цю проблему усі мовчать?
luck Показати IP 31 Липня 2019 08:32
побалакали..сіли і заплакали?
Волинянини Показати IP 31 Липня 2019 10:32
Заговори, щоб я тебе побачив ! Мали змогу почути тих, хто безпосередньо відповідальний за стан справ. І читачі, думаю, переконались у їх "компететенції". Нагадили самі, а якусь комісію зі столиці кличуть. Виявлється всі винні, крім них. Хто землю роздавав, хто погоджував, хто поза&ирав ? Та місцеві чинуші щось розслідувати самі проти себе ніколи не будуть. А хоча може це і не компетенція столичних комісій займатися периферійними проблемами, тим більше породженими периферійними самодурами - князьками, волиняни, яким не байдужа доля Світязя, повинні би таки домогтися приїзду і висновків такої комісії. А волиняни на правах громади усіляко сприятимуть її роботі. Бо судячи з коментарів під статею їх автори набагато компетентніші, ніж ті посадовці, які і не вміють, і не можуть, і не хочуть, і не знають, як навести порядок. Для початку пропоную утворити громадську раду, наприклад, " Виведемо могильщиків Світязя, хоч і на мілку, але чисту воду " (тут уже іронія ) і небайдужих волинян прийняти саму активну участь у її роботі. Матеріали розслідувань, висновки комісії дуже будуть актуальні, як для правоохоронних органів, так і для використання у місцевих виборах.
Натка Показати IP 31 Липня 2019 10:52
Це потрібно щоб дойшло до президента, бо втратимо вже скоро все.
Сталін Показати IP 31 Липня 2019 12:04
Пропоную перекрити трасу в Шацьку Ковель-Брест,рятуймо Світязь!!!!!!!!!!!!!!!!
І Показати IP 1 Серпня 2019 07:13
Хай перестануть поливати голубіку кожної ночі і вода підніметься! Екологи б‘ють на сполох, кармани вони собі б‘ють, бо не бачать як під носом реальної проблеми!!!
Волиняка Показати IP 1 Серпня 2019 07:44
Зараз за Аральське море ніхто і не згадує, скоро і за Світязь не згадають....
Волинський екоЛох Показати IP 1 Серпня 2019 10:38
Треба поставити більше шлакбаумів і екологічних постів по збору грошей. А в Свіязь воду дощ осінню накапає. Ще треба мільйн на дамбу розміром 4 на 2 метри яку через рік може зремонтуєм, якщо дадуть два мільйони. І в усьому винні відпочивальники це вони випивають воду... тому кожну базу з водопроводом треба обкласти додатковим податком. Туристи доплатять... Ще дайте грошей ми зробимо комісію і проведем міжнародну конференцію... Бла бла бла... головне зрубати бабла...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus