USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

1 лютого: свята, події, факти. Всесвітній день читання вголос та День Робінзона Крузо

1 Лютого 2023 00:00
Цього дня у світі відзначають День Робінзона Крузо, День «Змініть свій пароль», Всесвітній день читання вголос, Міжнародний день десерту, Всесвітній день хіджаба та Міжнародний день білого вина «Фурмінт».

У США відзначають День відважних бабусь, День змії, День темного шоколаду, День свободи, День вставання, День футбольного похмілля, День пирога «Запечена Аляска», в Ірландії – Свято вогнів і факелів, День святої Бригіти, на Маврикії – День скасування рабства, у Руанді – День героїв, в Угорщині – День проголошення республіки, в Алжирі – День евакуації, у Малайзії – День федеральних територій, в Індії – День берегової охорони, у Нікарагуа – День військово-повітряних сил, у Мексиці – День Конституції.

Православна церква 1 лютого вшановує пам’ять святого Макарія, його ще називають Весновказівником. У народі вважали, що він зцілює від багатьох хвороб.

Іменини сьогодні в Антона, Арсенія, Євфрасії, Макарія, Марка, Мелетія, Миколи, Петра, Сави, Федора, Януарія, Астіни і Катерини.

Народилися

Цього дня народилися український живописець, академік, учень Тараса Шевченка Володимир Орловський, білоруський фольклорист, педагог, етнограф Ромуальд Зенкевич, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, один із керівників ОУН (мельниківців) Микола Капустянський, американський кінорежисер (володар семи «Оскарів») Джон Форд, український поет Євген Маланюк, знаменитий американський кіноактор, секс-символ 30-40-х років, «король Голлівуду» і військовий льотчик, виконавець головної ролі у фільмі «Віднесені вітром» Кларк Гейбл, український футболіст і тренер Мирон Маркевич, український естрадний співак Павло Дворський, американський актор, майстер східних єдиноборств, син актора – майстра кунг-фу Брюса Лі Брендон Лі, американська кіно- і телевізійна акторка Шерилін Фенн («Твін Пікс», «Злиття двох місяців», «Щоденник найманого вбивці»), український артист балету Вадим Писарєв, американська співачка, єдина дочка співака Елвіса Преслі Ліза Марія Преслі, український фігурист Станіслав Морозов, шотландський футболіст Даррен Флетчер.

Події

1411 – укладення Торунського мирного договору, який завершив Велику війну (1409–1411).

1587 – англійська королева Єлизавета I підписала смертний вирок Марії Стюарт.

1673 – німецький учений Ґотфрід Лейбніц продемонстрував сконструйовану ним сумувальну «арифметичну машину».

1709 – команда британського корабля виявила на незаселеному острові Хуан-Фернандес у Тихому океані моряка Александра Селкірка, що став прототипом Робінзона Крузо.

1732 – Рештська угода Росії з Персією; поступка Персії прикаспійських територій, які завоював Петро I.

1884 – вийшов у світ перший том Оксфордського словника англійської мови (головний редактор Джеймс Мюррей).

1893 – у лабораторіях Едісона (Вест-Орандж, штат Нью-Джерсі) побудовано першу в світі кіностудію «Чорна Марія», в якій знімали на кінетоскоп.

1893 – у Турині відбулася прем’єра опери Джакомо Пуччіні «Манон Леско».

1896 – у Турині відбулася прем’єра опери Джакомо Пуччіні «Богема».

1907 – в одній із берлінських газет з’явилася стаття, в якій славу створення кіно приписано німецькому фотографу Максу Складановському, що спровокувало хвилю обурення у французів (однак Складановський створив свій кіноапарат одночасно (1895) і незалежно від братів Люм’єрів).

1918 – патріарх РПЦ Тихон піддав анафемі радянську владу.

1919 – Літківський бій.

1922 – політбюро ЦК КП(б)У ухвалило рішення про вивезення 8 млн пудів хліба з України, що голодувала, до Росії.

1930 – газета «Таймс» надрукувала перший у світі кросворд.

1930 – ухвала ЦВК і СНК СРСР «Про заходи щодо зміцнення соціалістичного перевлаштування сільського господарства в районах суцільної колективізації і по боротьбі з куркульством». Початок масової колективізації.

1935 – Ая-Софія в Стамбулі за указом Ататюрка відкрилася як музей.

1946 – обрання Трюгве Лі першим генеральним секретарем ООН.

1946 – проголошення Угорщини республікою.

1951 – відбулося третє випробування атомної бомби на полігоні в Неваді, що стало першим ядерним вибухом, який показали по телебаченню.

1953 – хвилі Північного моря розмили 50 основних дамб Голландії, загинуло 1835 людей, 43 тисячі споруд було частково або повністю зруйновано.

1954 – відбулася прем’єра першої телевізійної «мильної опери» (Secret Storm).

1958 – запущено «Експлорер-1», перший американський штучний супутник Землі.

1958 – Єгипет і Сирія утворили Об’єднану Арабську Республіку.

1967 – у Детройті (США) вийшло перше число українського часопису «Детройтські новини».

1979 – повернення аятоли Хомейні до Ірану після 15-річного вислання, де його зустрічали більш як три мільйони людей.

1991 – з цього дня Верховною Радою УРСР скасовано обмеження прописки кримських татар у Криму, введене Радою Міністрів СРСР 1987 року.

1992 – російсько-американська декларація про завершення «холодної війни».

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Румунією.

1994 – набула чинності Шенгенська угода, підписана країнами ЄС. Вона передбачає введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасниками Європейського Союзу.

2003 – при заході на посадку над мисом Канаверал (штат Флорида) вибухнув американський шатл «Колумбія». Загинули всі сім членів екіпажу, зокрема перший ізраїльський астронавт Ілан Рамон.

2004 – скасування смертної кари у Великій Британії.

2010 – 44 дні прокату знадобилося фантастичному блокбастеру Джеймса Камерона «Аватар», знятому у форматі 3D, щоб зібрати у світовому прокаті понад 2 млрд доларів. Фільм став першим в історії, що перетнув двомільярдну планку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus