USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

1 травня: події, факти, дні народження

1 Травня 2020 00:00
День народження 1 травня відзначають народний артист України Василь Зінкевич, директорка департаменту культури Луцької міськради Тетяна Гнатів, генеральний директор ТОВ «Волинь-Авто» Юрій Корольчук, ексдепутат Луцької міської ради, заступник директора ДВТП «Волиньфармпостач» Володимир Самуляк, діджей гурту "Бумбокс", родом із Нововолинська Валентин Матіюк та заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Людмила Петриканин.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає усім непохитного здоров'я, енергійності, світла і тепла, людської шани, надійних друзів, підтримки рідних, творчої наснаги, добра та радості, достатку, здійснення усіх сподівань, упевненості та многая літ. Нехай кожен день буде сповнений гарним настроєм, душевними зустрічами і плідною працею. Щастя і радощів у домівку, родинного затишку, натхнення і творчості!
Василь Зінкевич
Василь Зінкевич
Тетяна Гнатів
Тетяна Гнатів
Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
Людмила Петриканин
Людмила Петриканин
Валентин Матіюк
Валентин Матіюк
Сьогодні святкує день народження голова первинної ветеранської організації «Ми єдині» Софія Лендяк. Члени луцької міської організація ветеранів України вітають Софію Іванівну та зичать міцного здоров’я, сили, активного довголіття та Божого благословіння.
Софія Лендяк
Софія Лендяк
Сьогодні – Першотравень. Це свято відоме з радянських часів як Міжнародний день солідарності трудящих. 1 травня 1886 американські робочі організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу на згадку про виступ робочих Чикаго ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Уперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах. Тепер в Україні 1 Травня відзначається як свято весни і праці.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Григорій, Віктор, Іван, Михайло, Кузьма та Антон.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку одразу у двох локаціях Державний академічний Волинський народний хор обласної філармонії заспівав відому «Оду до радості» – Гімн Європейського Союзу.

У 2018 році ми повідомляли, що серед поля між Луцьком та Ковелем з’явилася міні-Голландія. Тут для квіткового фестивалю на величезній площі висадили два мільйони тюльпанів різних сортів.

Три роки тому лучанка стала кращою на змаганнях з ушу в Китаї.

2016 року цього дня поліція оточила Театральний майдан у Луцьку. Причиною цього став іграшковий автомобіль, який залишили просто на постаменті – підозрювали, що іграшка замінована.

У 2015 цього дня «партизани» у волинських лісах вчились військового вишколу та змагаються, хто сильніший. Більше трьох сотень молодиків вивчали устрій та звичаї Української повстанської армії.

2014 року Волинські Новини розповідали історію одного із проспектів Луцька. Детальніше про Луцьк буденний читайте ТУТ.

Про мандри до Великої китайської стіни читайте у матеріалі за 2013 рік.

Народилися:

1 травня народилися український біолог, один із перших українських академіків Микола Кащенко, французький письменник Марсель Пруст (роман-епопея «У пошуках втраченого часу»), радянський державний діяч, генеральний комісар держбезпеки, нарком внутрішніх справ у 1936-1938 роках Микола Єжов, українська актриса театру й кіно Нонна Копержинська (Тітка Секлета у фільмі «За двома зайцями», Рогнеда Карпівна в «Королеві бензоколонки»), український композитор, педагог, музично-громадський діяч Левко Колодуб, білоруська співачка, учасниця групи «Вераси» Ядвіга Поплавська(«Малиновка», «Бєли снєг»), український політик, голова партії ВОЛ «Справедливість», перед тим – один із лідерів Соцпартії, народний депутат кількох скликань Іван Чиж, український політик і юрист, народний депутат, голова Центрвиборчкому під час президентських виборів 2004 року Сергій Ківалов, український юрист, заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, хорватський футболіст, півзахисник збірної і донецького «Шахтаря» Даріо Срна.

Сталося:

1840у Великій Британії з'явилася в продажу перша в світі поштова марка — «Чорний Пенні»Запровадження наклеюваної поштової марки пов'язують з ім'ям англійського поштмейстера Роуленда Хілла, автора ескізу першої у світі поштової марки (з німецького mark – поштовий знак різної вартості, свідчення оплати державного збору), яка увійшла в обіг 6 травня 1840 року в Англії. Пізніше Всесвітній поштовий союз запровадив правило, що на кожній поштовій марці має бути позначена латинським шрифтом країна-емітент. Великобританії, як державі, що перша впровадила поштові марки, було дозволено цього правила не дотримуватися – тому всі надруковані там марки не мають назви держави. В історії філателії перша марка відома під назвою «чорний пенні». Цим ім'ям марка завдячує тому, що надрукована була чорною фарбою з номіналом в 1 пенні. Марка мала водяний знак у вигляді малої корони. На ній було зображено портрет тодішньої королеви Великобританії Вікторії. Зубці, як і назва країни, були відсутні.

1931У Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг».

«Емпайр Стейт Білдінг» збудували за проектом архітектора Вільяма Лема всього за один рік. Зведена на розі 34-ї вулиці і 5-ї авеню будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus