USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

10 серпня: події, факти, дні народження

10 Серпня 2020 00:00
День народження святкує луцький фотограф Сергій Назарук. Кохана Маргарита вітає його зі святом та бажає яскравих вражень, масу позитивних емоцій і безліч приємних спогадів.

«Нехай свято принесе тобі гарний настрій. Хочу, щоб ти ніколи не відчував смуток чи розчарування. Нехай в цей день усі твої задуми здійсняться. Насолоджуйся життям і ніколи не сумуй. Бажаю тобі не простого щастя, але щастя особливого, створеного з усіх твоїх мрій та найзаповітніших бажань!» – зичить кохана Сергію.

День народження відзначає художниця Іванна Дацюк. Іменинниці зичать творчого натхнення, гармонії, краси та добра та любові. Нехай очі світяться щастям і ніколи не покидає впевненість у завтрашньому дні.
Іванна Дацюк
Іванна Дацюк
Свято сьогодні й у менеджера Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом у сфері надання інформаціі Дмитра Піддубного. Імениннику зичать міцного здоров'я, достатку, злагоди, оптимізму, ентузіазму та родинного тепла!
Дмитро Піддубний
Дмитро Піддубний
День народження 10 серпня святкує воротар хокейного клубу «Луцьк» Сергій Тітов. Знайомі вітають іменинника та зичать йому енергійності, добробуту, наснаги, підтримки, вірних друзів та здійснення усіх задумів.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх іменинників та бажає миру, здоров’я, добробуту, підтримки рідних та близьких, радості та тільки хороших новин!

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

За православним календарем іменини відзначають Анастасія, Василь, Олена, Іван, Ірина, Микола та Павло.

Наша хроніка:

Минулоріч наші журналісти показали, як у Луцьку вчилися писати спеціальним пером у рамках міжнародного фестивалю каліграфії «Простір літер».

Цього дня два роки тому у Луцькому замку стартував міжнародний фестиваль «Берегиня». Після п’яти років перерви масштабний фестиваль знову зібрав гостей з різних регіонів України та з-за кордону.

У 2017 році у селі Струмівка під Луцьком правоохоронці наздогнали й спинили автомобіль, в якому перевозили бурштин, а в його багажнику була людина.

Куди насправді ділися луцькі маршрутки № 15 писали у 2016 році.

У 2015 лучанам презентували 18-хвилинну стрічку про місцевого скульптора, власника «будинку з химерами» Миколу Голованя.

У 2014 році мешканців Луцька запрошували відвідати екскурсію «Романтичні історії мого Луцька».

Цього дня 2013 редакція публікувала розповідь про подорож у багатомовне бізнесове серце Західної Європи – Велике герцогство Люксембур. Це – одна з найзаможніших країн світу, колиска Європи без кордонів, досі лишається маловідомою для українців країною, яку плутають із карликовим князівством Ліхтенштейн.

Окрім того, видання повідомляло, що графітчики з усієї України зібралися в Луцьку. Тоді, митці з різних куточків країни розмальовували стіну міста.

У 2012 році волинські археологи знайшли золото. Чотири золоті монети XІX-XX століть виявили у Володимир-Волинському районі.

10 серпня у 2010 році редакція інформувала, що волинську землю «з’їдає» Західний Буг. Річка змінює напрямок русла і «захоплює» все нові й нові площі. Щороку українська територія стає меншою на десятки кілометрів.

Народилися:

Цього дня народилися український художник-аматор, друг та ілюстратор творів Тараса Шевченка Яків де Бальмен, 31-й президент США Герберт Гувер, відомий радянський спортивний коментатор Вадим Синявський, грузинський композитор, автор симфонічної і камерної музики, а також пісні «Чіто-гвріто» з фільму «Міміно» Гія Канчелі, український футболіст Андрій Біба, український письменник, поет, перекладач, критик, журналіст Роман Лубківський, український футболіст Вадим Сосніхін, радянський актор театру й кіно Андрій Краско («72 метри», «Агент національної безпеки», «Жмурки», «Я залишаюсь»), бразильський письменник Жоржі Амаду, іспанський кіноактор Антоніо Бандерас (Хосе Антоніо Домінгес Бандерас), український політик, підприємець Ігор Шаров.

Сталося:

1876 – в Онтаріо (Канада) зроблений перший у світі міжміський телефонний дзвінок.

Винахід телефону є результатом праці багатьох людей і його авторство не можна приписати одній конкретній особі (як і у випадку з, наприклад, фотографією чи кінематографом).

Перший прототип сучасного телефону запатентовано в 1876 році американським винахідником Александром Белом. Трубка Бела служила почергово і для передачі, і для прийому звуку. Вона не мала дзвінка, а виклик абонента відбувавався через трубку за допомогою свистка. Дальність дії такого приладу не перевищувала 500 метрів. На першість у винаході телефону, окрім Бела, претендувало близько трьох десятків вчених, серед яких були МакДоноут, Едісон, Грей, Долбір, Блейк, Ірвін і Фелькер. Це призвело до виникнення низки судових процесів у США, які лише підтвердили колективність винаходу, визнавши за різними винахідниками першість за окремими пунктами.

B 1877 році винахідник Ваден використав для виклику абоненту телеграфний ключ, який замикав коло дзвінка. Того ж року німецька компанія «Сіменс і Гальске» почала виготовляти телефонні апарати з двома телефонними трубками – одна для прийому, інша – для передачі мови.

Томас Едісон винайшов вугільний мікрофон, який майже без змін пропрацював до 1980 року.

Історія подальшого розвитку телефону включає винахід електричного мікрофона, який прийшов на заміну вугільному, гучномовний зв’язок, тоновий набір, цифрове стискання звуку, нові телекомунікаційні технології (IP телефонію, ISDN, DSL, стільниковий зв’язок, DECT).

2003 – "Космічне одруження" російського космонавта Юрія Маленченка і громадянки США Катерини Дмитрієвої.

Скандальне заочне весілля російського космонавта і американки відбулося 10 серпня 2003, коли Маленченко перебував на борту МКС.

Маленченко познайомився з майбутньою дружиною в Х’юстоні (штат Техас), де проходив тренування. Катерина емігрувала в США з СРСР разом із батьками, коли їй було всього 4 роки. Вона приблизно на 15 років була молодшою за свого чоловіка. Мати нареченої працювала в NASA фахівцем з орбітальних програм, батько викладав в одному з університетів штату Техас.

Пропозицію нареченій космонавт зробив за чотири місяці до польоту, призначеного на квітень 2003. Весілля вирішили провести в серпні, після повернення Юрія на Землю. Проте вже перебуваючи на борту МКС, Юрій Маленченко і Едвард Лу отримали повідомлення з Центру управління польотами, що їх космічне відрядження триватиме до 28 жовтня 2003 року. І тоді Маленченко вирішив не зволікати з одруженням, про що повідомив ЦУПи Росії і США (за деякими відомостями, на цьому наполягла наречена).

За законами штату Техас реєстрація шлюбу можлива у разі відсутності нареченого з поважної причини. Керівництво NASA погодилося навіть на те, щоб провести церемонію в своєму ЦУПі. А ось у Росії намір Юрія не схвалили. Командувач ВПС Росії генерал-полковник Володимир Михайлов послався на те, що російський офіцер, що має доступ до державних секретів, зобов’язаний спочатку отримати дозвіл на одруження з громадянкою іншої держави, причому зробити це можна тільки на Землі. Він заявив: «Ми не забороняємо йому це робити, але він має поводитися як космонавт, а не як кінозірка».

Маленченко начебто спочатку пообіцяв відкласти весілля до повернення на Землю, та все ж весілля відбулося в космосі. Єдине, що зміг зробити Росавіакосмос, так це проігнорувати запрошення відвідати весільну церемонію. Глава агентства Юрій Коптєв до Х’юстону так і не поїхав, пославшись на зайнятість.

У день весілля 10 серпня 2003 року наречений і наречена, дивлячись один на одного через екрани моніторів, самі вдягли собі обручки. Свідком з боку нареченого став Едвард Лу. Обручку для нареченого і краватки-«метелики» для нього й свідка були доставлені на орбіту посилкою із вантажним кораблем «Прогрес». Марш Мендельсона на синтезаторі виконав свідок.

У США навколо першого космічного весілля був великий ажіотаж. Шикарне рожеве весільне плаття Катерині зшили в найпрестижнішому салоні Х’юстону. Обручка – така ж, як і у Юрія – виявилася дуже символічною: розкидані на золоті коштовні камені зображають всі планети Сонячної системи, а також Сонце і саму МКС. Документи про укладення шлюбу замість Маленченка підписав в центрі управління польотами в Х’юстоні уповноважений російським космонавтом американський адвокат.

Знаменну подію Катерина разом з родичами і друзями відсвяткувала в італійському ресторані «Вілла Капрі» містечка Клієр Лейк неподалік від Х’юстону, де всі охочі отримали можливість сфотографувати наречену із виконаною на повен зріст фанерною копією нареченого.

Після весілля з’явилися повідомлення про те, що NASA і Росавіакосмос мають намір включити до контракту, який укладають всі космонавти, пункт про заборону подібних весільних церемоній.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus