USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

10 жовтня: події, факти, дні народження

10 Жовтня 2011 00:01
День народження 10 жовтня відзначає адвокат Сергій Сафулько (на фото), журналіст Михайло Щоголєв.
Професійне свято сьогодні – у працівників стандартизації та метрології України.
«ВН» вітають усіх та бажають здоров’я, достатку, досягнень у праці.
Також сьогодні – Всесвітній день психічного здоров’я.
Цього дня народилися англійський фізик і хімік, який відкрив формулу води та виміряв вагу Землі, Генрі Кавендіш, італійський композитор Джузеппе Верді, український художник, професор, основоположник бойчукізму Михайло Бойчук, український поет-неокласик Михайло Драй-Хмара (Драй), радянський актор театру і кіно Бруно Фрейндліх, французький письменник Клод Сімон, українська співачка, народна артистка України Ніна Матвієнко, англійська телеведуча Шерон Осборн, російський і радянський футболіст Олександр Бубнов, український хокеїст Олексій Житник.
1666 – правобережні полковники обрали Петра Дорошенка тимчасовим гетьманом Правобережної України.
1794 – російські війська Олександра Суворова розбили біля Мацейовиць польське військо, взявши у полон лідера повстанців Тадеуша Костюшка.
1846 – англійський астроном-любитель Вільям Лассель відкрив супутник Нептуна Тритон.
1865 – американець Джон Хайятт запатентував більярдну кулю з синтетичного матеріалу на заміну кулям зі слонової кістки і виграв $10 тисяч у конкурсі, що проводився з цього приводу.
1913 – після того, як на будівництві Панамського каналу була прорита остання перемичка, з'єдналися води Тихого й Атлантичного океанів.
1917 – для керівництва збройним повстанням у Росії сформовано політбюро ЦК РСДРП (б).
1918 – ухвалено декрет російського Раднаркому про реформу орфографії (усунення з ужитку деяких літер – ять (ѣ), фіта (ѳ), і.
1919 – Антанта і США оголосили економічну блокаду Радянської Росії.
1932 – у Запоріжжі урочисто відкрито Дніпрогес.
1932 – у Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР проведена ядерна реакція із розщеплення атомного ядра літію.
1933 – у США надійшов у продаж перший у світі пральний порошок.
1939 – підписання договору про взаємну допомогу між СРСР і Литвою. Радянський Союз передав Литві місто Вільнюс і Вільнюську область, яку Червона армія зайняла після нападу Німеччини на Польщу. Натомість Литва дозволила СРСР розмістити невеликі гарнізони в містах Вілейці, Алітус, Прієнай і користуватися вісьмома посадковими площадками для авіації.
1940 – у Кракові створено Революційній провід ОУН на чолі зі Степаном Бандерою.
1941 – ініційований нацистами референдум про приєднання Люксембургу до Німеччини провалився через низьку явку виборців.
1943 – в СРСР засновано орден Богдана Хмельницького.
1963 – набув чинності Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі і під водою.
1967 – набув чинності Договір про принципи діяльності держав із дослідженню та використання космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла (договір «про космос»).
1973 – прийнято секретну постанову ЦК Компартії України про посилення боротьби з незареєстрованими релігійними сектами.
1980 – унаслідок землетрусу в Алжирі загинуло 4,5 тисячі людей.
1990 – «революція на граніті»: голова Верховної Ради Леонід Кравчук поставив на голосування в парламенті (у відкритому режимі) включення в порядок денний питання про обговорення студентських вимог. Рішення було прийняте голосами 161 депутата.
В цей час у Києві відбулася 10-тисячна маніфестація, яка перекрила рух транспорту на Хрещатику, оточила будинок Держтелерадіо УРСР й відтак домоглася 10 хвилин прямого ефіру для оголошення вимог голодуючих.
1993 – у Росії вийшла в ефір телекомпанія НТВ. Першою передачею була аналітична програма «Итоги» («Підсумки»).
1995 – чемпіон світу з шахів росіянин Гаррі Каспаров захистив свій титул востаннє, здобувши перемогу в матчі з індійським гросмейстером Віші Анандом.
1997 – французька актриса й борець за права тварин Брижит Бардо оштрафована судом на 1600 доларів за спробу перешкодити принесенню мусульманами барана в жертву.
2000 – в Астані Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизстан і Таджикистан підписали Договір про заснування нового союзу - Євразійського економічного співтовариства (ЕАЕС).
2007 – в інтернеті став доступним для скачування новий альбом Radiohead під назвою In Rainbows - перший музичний альбом, що офіційно продавався лише через інтернет, причому суму платежу визначала кожна людина індивідуально в необмежених рамках (фактично можна завантажити запис за 1 цент).
2008 – в «Голосі України» та «Урядовому кур'єрі» надруковано указ президента Віктора Ющенка про досрокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 7 грудня. Ввечері цього ж дня за поданням БЮТ Окружний адміністративний суд м. Києва призупинив дію указу президента. Той звільнив з посади голову суду Володимира Келеберду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Sergiyua Показати IP 10 Жовтня 2011 09:39
День народження 10 жовтня відзначає адвокат Сергій Сафулько (на фото). Напевно змінив пол.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus