USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

13 травня: свята, події, факти. Перший столовий ніж та народження ФК «Динамо Київ»

13 Травня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Всесвітній день кульбаби, День народження застібки-липучки, Всесвітній день техніки для майбутнього та День грозового гонгу.

Існує така думка, що походження свята, яке присвячене «шматочку травневого сонечка» - кульбі, сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Взагалі, кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. Її вживали перші поселенці на Американському континенті. Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживають у приготуванні.

Також цього дня у США святкують День секретаря, День яблучного пирога, День фруктового коктейлю, День лепрекона, День стрибаючою жаби, в Колумбії – День святої Марії, в Нігерії і Конго – День Гарланда, у Бразилії – День скасування рабства, у Португалії – День Фатімської Божої Матері, у Камбоджі – День народження короля, на Фіджі – День Ротума.

Православна церква 13 травня вшановує пам'ять апостола Якова Зеведеєвого. День в народі прозвали Яків Теплий, тому що в цей період після тривалих холодів наставало справжнє тепло – наближалося літо.

Іменини за православним календарем святкують Сергій, Максим, Гнат, Яків, Василь та Микола.

Народилися:

Цього дня народилися чеський філолог, історик-славіст, автор ідеї слов'янської єдності Павел Шафарик, французький письменник Альфонс Доде («Тартарен із Тараскона», «Набоб», «Королі у вигнанні»), український письменник Панас Мирний (Рудченко), американський режисер Герберт Росс («Сталеві магнолії», «Поворотний пункт»), український журналіст, громадський і політичний діяч, один з організаторів та активістів «Товариства Лева» Олександр Кривенко, українська телеведуча Ганна Безулик, український хокеїст Олександр Матвійчук, український футболіст В'ячеслав Шевчук.

Події:

1501 - Амеріго Веспуччі відправився в подорож на захід (під час подорожі він з'ясував, що Колумб відкрив новий континент).

1637 - Кардинал Рішельє, пам'ятаючи про своїх ворогів, наказав закруглювати всі кинджали, які використовувалися за їжею для нарізування м'яса, створивши таким чином столовий ніж.

1647 - У результаті катастрофічного землетрусу майже повністю зруйновано місто Сантьяго - майбутня столиця Чилі.

1777 - Відкриття університетської бібліотеки у Відні.

1787 - Очолюваний капітаном Артуром Пилипом Перший флот з каторжниками на борту вирушив з Портсмута, щоб заснувати першу колонію в Австралії.

1846 - США формально оголосили війну Мексиці. Перемігши в ній, американці анексували північну частину Мексики - Каліфорнію, Арізону, Нью-Мексико і Техас.

1865 - відкритий Новоросійський університет в Одесі (зараз Одеський національний університет імені І. І. Мечникова).

1871 - Ватикан включений до Італійського королівства, а суверенітет папи обмежено палацами Ватикану, римською лютеранською церквою і заміською папською резиденцією.

1888 - Скасування рабства в Бразилії.

1918 - У США надруковані поштові марки з перевернутим зображенням літаків (які стали колекційною рідкістю).

1920 - У Манчестері на конференції лікарів-дантистів цукор був названий головною причиною хвороби зубів, щоб уникнути згубних наслідків рекомендувалося після прийому солодощів пити сухе шампанське.

1927 - У Києві був створений футбольний клуб «Динамо Київ».

1930 - був убитий останній дикий сумчастий вовк.

1958 - Алжирська війна: початок травневого путчу в Алжирі, що завершився падінням Четвертої республіки у Франції та приходом до влади Шарля де Голля.

1981 — на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.

1991 - Корпорація «Apple» випустила в продаж «Macintosh System 7.0».

1992 - Верховна Рада України скасувала декларацію про незалежність Криму.

2003 - Шаоліньський монастир вперше сплатив податки. Монастир отримав гроші від однієї кінематографічної компанії - за використання своєї торгової марки. Це перший дохід монастиря після того, як настоятель вирішив взятися за захист інтелектуальної власності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus