USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

29 листопада: свята, події, факти. День любителя гострих відчуттів та перша церемонія «Ґреммі» на телебаченні

29 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День любителя гострих відчуттів, Міжнародний день солідарності з палестинським народом і День електронних вітальних листівок.

У США – День сквер-дансу, День «Викинь свої недоїдки», День шоколадки, День пирога з лимонним кремом, у Німеччині – День поминання покійних, у Туркменістані – свято збору врожаю бавовни, в Киргизстані – День працівника оборонної спортивно-технічної організації, у Вануату – День єднання, на Мальдівах – День прийняття ісламу, в Албанії – День звільнення, у М’янмі – Фестиваль паперових ліхтариків і палаючих повітряних куль.

За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам’ять одного з дванадцяти апостолів – Левія Матвія. До зустрічі з Ісусом він був митарем – збирав мито. Після знайомства з Христом залишив своє заняття і пішов за Учителем.

Іменини сьогодні у Сергія, Віктора, Михайла, Дмитра, Івана та Василя.

Народилися:

29 листопада народилися український письменник, драматург, журналіст Григорій Квітка-Основ'яненко, український етнограф і фольклорист Матвій Симонов, французький лікар-психіатр, один з основоположників невропатології та психотерапії, винахідник душу Жан-Мартен Шарко, англійський електротехнік, автор «правила правої руки» для визначення напрямку індукційного струму Джон Флемінг, англійський та ірландський письменник і вчений, історик літератури, фантаст, казкар Клайв Стейплз Льюїс (цикл «Хроніки Нарнії»), український письменник Григорій Стрілець («На золотих богів», «Заквітчаній сон», «Мати»), французький президент у 1995-2007 рр. Жак Ширак, австрійський футболіст і тренер Ернст Хаппель, український письменник, розстріляний у 1934 Григорій Косинка, український футболіст Юрій Войнов, англійський блюзовий музикант Джон Майалл, американський кінорежисер, продюсер і письменник Джоель Коен, українська веслувальниця, призер Олімпійських ігор Ірина Калімбет, валлійський футболіст Райан Гіггз, український футболіст Андрій Воробей.

Події:

1830 – у Варшаві почалось Листопадове повстання 1830–1831.

1899 – засновано іспанський футбольний клуб «Барселона».

1929 – американський пілот Річард Берд з трьома компаньйонами першим у світі перелетів Південний полюс літаком.

1945 – проведена перша в світі рятувальна операція за участю вертольота.

1947 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про розділення підмандатної території Палестини і створення там незалежних єврейської та арабської держав. Наслідком цього рішення стала поява Держави Ізраїль.

1959 – церемонію вручення нагород «Ґреммі» вперше показали по американському телебаченню. Серед лавреатів були Френк Сінатра та Дюк Еллінґтон.

1963 – президент США Ліндон Джонсон підписав розпорядження про заснування Комісії на чолі з Верховним суддею Ерлом Ворреном для розслідування замаху на президента Джона Кеннеді, вчиненого тиждень перед тим.

1990 – Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка дозволяла застосувати проти Іраку силу у разі, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.

1994 – Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про охорону біологічного різноманіття, підписану 11 червня 1992 у Ріо-де-Жанейро.

1996 – міжнародний трибунал з колишньої Югославії виніс свій перший вирок. До 10 років тюремного ув’язнення був засуджений хорват Дражен Ердемович, визнаний винним у злочинах проти людяності під час громадянської війни в Боснії.

1999 – з метою запровадження атрибутів української державності Указом Президента № 1507/99 було постановлено, що офіційними символами глави держави є: Прапор (штандарт) Президента України, Знак Президента України, Гербова печатка Президента України, Булава Президента України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus