USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

15 жовтня: свята, події, факти. Перший публічний балет та перехід на Григоріанський календар

15 Жовтня 2021 00:00
15 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з раком молочної залози, Всесвітній день студента, День втраченої дитини, Міжнародний день сільських жінок, Міжнародний день білої тростини, Міжнародний день миття рук.

У Чилі святкують День бабусі та дідуся, в Бразилії День вчителя, у Тунісі День евакуації, на Шрі-Ланці День озеленення, в Білорусі День працівників фармацевтичної і мікробіологічної промисловості, у США Національний день грибів.

Іменини відзначають Юстина, Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан та Федір.

Народилися:

Цього дня народилися давньоримський поет, автор «Енеїди» Публій Вергілій Марон, російський поет Михайло Лермонтов, німецький філософ, психолог, філолог Фрідріх Ніцше, український етнограф, фольклорист Пелагея Литвинова, радянський письменник-сатирик Ілля Ільф (Єхіїл-Лейб Файнзільберг), американський кінорежисер, продюсер, який відкрив таких зірок кіно, як Кларк Гейбл, Роберт Мітчум, Лоретта Янг і Лана Тернер, Мервін Лерой, український поет-пісняр Дмитро Луценко, американський письменник, автор детективів Еван Хантер (відомий під псевдонімом Ед Макбейн), французький філософ, історик культури Поль Мішель Фуко, український поет, байкар, сатирик Володимир Грабоус, український політик і промисловець, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український і радянський актор театру й кіно, народний артист України Іван Гаврилюк, російський рок-музикант В’ячеслав Бутусов, український боксер В’ячеслав Глазков, українська легкоатлетка Марія Помазан.

Події:

1581 – В Парижі королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет – «Комічний балет королеви».

1582 – Україна у складі Речі Посполитої перейшла з Юліанського на Григоріанський календар разом з Іспанією, Португалією та більшістю Італійських держав.

1806 – До складу Російської імперії включено Бакинське ханство.

1880 – Через 632 роки після початку завершено будівництво Кельнського собору. Перший камінь в фундамент собору заклав в 1248 році архієпископ Кельна Конрад Фон Гохштаден.

1926 – В Києві відкрили Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки).

1928 – Німецький дирижабль «Граф Цепелін» зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан.

1964 – Введений в дію найбільший в світі нафтопровід «Дружба».

1968 – В університеті Суррея відбувся перший виступ «Led Zeppelin».

1997 – Стартував проект дослідження Сатурну і Титану – Кассіні-Гюйгенс

2005 – Китай став третьою державою після Радянського Союзу і США, яка успішно відправила людину до космосу. Космічний корабель «Шеньчжоу-5» вивів на орбіту космонавта Ян Лівея
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus