USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 вересня: події, факти, дні народження

15 Вересня 2011 00:01
День народження 15 вересня відзначають письменник, журналіст, шеф-редактор газети «Сімя і дім» Іван Корсак (на фото), президент Волинської торгово-промислової палати Сергій Науменко, а також журналіст газети «Сім’я і дім» Андрій Собуцький.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, довголіття, успіхів.
Цього дня народилися французький письменник-мораліст Франсуа де Ларошфуко, американський письменник Джеймс Фенімор Купер, англійська письменниця, найпопулярніша авторка детективів Агата Крісті, український композитор Михайло Гайворонський, російський поет, автор пісень Михайло Танич («Черный кот», «Погода в доме», «Зеркало», «На дальней станции сойду»), російський актор театру й кіно Кирило Лавров («Живі і мертві», «Брати Карамазови», «Майстер і Маргарита»), російський художник-мультиплікатор Юрій Норштейн («Їжачок у тумані», «Казка казок»), американський кіноактор Томмі Лі Джонс, американський кінорежисер Олівер Стоун, український політик, підприємець, народний депутат, старший брат Віктора Ющенка Петро Ющенко, український політик і підприємець, народний депутат, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український футболіст Олексій Чередник, російський музикант, політик, екс-керівник групи «Ласковый май» Андрій Разін (Криворотов), український футболіст Сергій Долганський, український футболіст Валентин Слюсар.
1783 – у Лондоні секретар Неаполітанського посольства Вінченцо Лунарді здійснив перший в Англії політ на повітряній кулі.
1830 – урочисте відкриття першої міжміської залізничної лінії на паровій тязі: із Ліверпуля в Манчестер.
1874 – у Берні (Швейцарія) відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні вони підписали договір про створення Всесвітнього поштового союзу.
1917 – тимчасовий уряд Росії звільнив із в'язниці лідера більшовиків Льва Троцького, заарештованого в липні за організацію заворушень.
1928 – англійський мікробіолог Александер Флемінг, досліджуючи плісняві гриби, перший у світі виділив пеніцилін.
1930 – Адольфу Гітлеру відмовили в праві стати депутатом рейхстагу, через те що він є громадянином Австрії.
1935 – за новими законами Рейху, ухваленими в Нюрнберзі, німецькі євреї позбавлені громадянства. Державним символом Німеччини стала свастика.
1936 – на екрани СРСР вийшов фільм Володимира Вайнштока «Діти капітана Гранта».
1956 – в СРСР почалися регулярні пасажирські польоти на турбореактивних літаках Ту-104.
1959 – почався 13-денний візит радянського лідера Микити Хрущова до США.
1971 – у канадському місті Ванкувер Девід Мактаггарт створив міжнародну громадську природоохоронну організацію «Грінпіс».
1974 – «Бульдозерна виставка» – одна з найвідоміших публічних акцій неофіційного мистецтва в СРСР – була організована московськими митцями-авангардистами цього дня на околиці міста в лісопарку Бєляєво. Експозицію знищили із залученням великої кількості міліції, поливальних машин та бульдозерів.
1981 – в Альберті (Канада) відкрито найбільший у світі торговий центр площею 483 тисяч квадратних метрів.
1982 – всупереч протестам з боку Ізраїлю, Папа Римський Іоан Павло II дав у Ватикані особисту аудієнцію лідеру ОВП Ясіру Арафату.
1991 – у Парижі невідомий льотчик встановив рекорд нахабства і майстерності. Спочатку він на літаку з восьмиметровим розмахом крил пролетів під склепінням Тріумфальної арки, відстань між колонами якої – 14,6 метра. Політавши потім над Єлисейськими полями, пролетів між північною і південною опорами Ейфелевої вежі. Нікому раніше не вдавалося вчинити подібні подвиги в один день. Поліції лише вдалося встановити, що літак був викрадений на приміському аеродромі, а потім акуратно посаджений під Парижем.
1993 – в Естонії ухвалено закон про освіту, який зумовив закриття всіх неестономовних ВНЗ.
1994 – Верховна Рада України скасувала рішення Севастопольської міськради про російський статус міста.
1997 – зареєстровано домен Google.com.
2001 – Генпрокуратура України зняла обвинувачення з екс-віце-прем'єра Юлії Тимошенко та її чоловіка.
2006 - Національний банк України випустив нову банкноту номіналом 500 гривень.
2008 – американський інвестиційний банк Lehman Brothers подав у суд Нью-Йорка заяву про своє банкрутство. Крах фінансової установи зі 158-річною історією призвів до «ефекту доміно» в усьому світі – світової фінансової кризи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вольдемар Показати IP 15 Вересня 2011 09:32
як би ви ще писали , які події будуть відбуватися в цей день у місті, то було б добре.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus