USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

16 грудня: свята, події, факти. День підкорення вершин та вперше людина подолала звуковий бар’єр

16 Грудня 2021 00:00
16 грудня світ відзначає День підкорення вершин. Спочатку це свято було популярним лише серед альпіністів, тому його святкували зазвичай у вузькому родинному або дружньому колі. Але сьогодні кожен може приєднатися до події і отримати задоволення від чогось нового.

У США – День сіонізму «Бостонське чаювання», День їжі, покритої шоколадом, у Казахстані – День Незалежності, в Азербайджані – День працівників МНС, в Таїланді – День спорту, в Мексиці, Гватемалі і на Кубі – фестиваль «Лас-Посадас», у ПАР – День примирення, в Бангладеш – День Перемоги, у Бахрейні – Національний день.

Православна церква 16 грудня вшановує пам'ять єпископа Івана Мовчуна.

Іван народився 454 року у родині воєначальника. Ще в дитинстві хлопчика захопило Святе писання. Коли його батько помер, то більшу частину свого приданого Іван роздав біднякам. Інші гроші пішли на будівництво храмів. Сам же чоловік оселився в Колонійській Церкві. Згодом там він став єпископом.

Після смерті правителя у місті змінюється очільник. Він намагався постійно втручатися в справи Церкви. Саме через це Іван вирішує усамітнитися в келії лаври Сави Освяченого на цілих 4 роки. Потім він ще 9 років живе самітником у пустелі. Коли Іван отримав дар зцілення, то вернувся до людей. Прожив 104 роки і помер спокійною і тихою смертю.

Іменини святкують Іван, Андрій, Гавриїл, Микола, Єфрем, Георгій, Сава та Федір.

Цього дня також з’явилися на світ видатний німецький композитор Людвіг ван Бетховен, англійська письменниця, основоположниця реалістичного сімейного, «жіночого» роману Джейн Остін («Розум і почуття», «Гордість і упередження», «Емма»), австрійський вчений-криміналіст, професор кафедри криміналістики Чернівецького університету, один із основоположників судової психології Ганс Гросс, французький кіноактор-комік і режисер, зірка німого кіно Макс Ліндер (Габріель-Максимільєн Льовілль), визначний англійський письменник-фантаст, футуролог і винахідник, автор сценарію до культового культового науково-фантастичного фільму Стенлі Кубрика «Космічесна одісея 2001» Артур Кларк, радянський режисер і художник-постановник мультфільмів Вітольд Бордзіловський («Каченя, яке не вміло грати у футбол», «Мішок яблук», «Дід Мороз і Сірий вовк»), український кінорежисер Олександр Давиденко, шведський композитор, музикант, музичний продюсер, аранжувальник і співак, учасник групи АББА, переможець «Євробачення-1974» Бенні (Йорн Брор Бенні) Андерссон, українська композиторка і піаністка Ірина Алексійчук, колишній український футболіст Павло Шкапенко, українська поп-співачка, колишня солістка поп-групи «ВІА Гра», телеведуча Анна Сєдокова, український плавець Ігор Червинський, український важкоатлет Артем Іванов.

Події

1637 – бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1773 – так зване «Бостонське чаювання» (мешканці Бостона викинули в море вантаж чаю з англійського судна на знак протесту проти митної політики Великої Британії); ця подія спричинилася до американської війни за незалежність.

1899 – в Італії засновано футбольний клуб «Мілан» – один з найтитулованіших клубів за всю історію світового футболу.

1913 – на студії «Кістоун Філм» молодий британський актор Чарлі Чаплін почав зніматися у своєму першому фільмі «Боротьба за життя», в якому зіграв маленького вусатого шахрая з моноклем.

1947Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs уперше створили діючий біполярний транзистор.

1957 – радянська експедиція вперше досягла Південного геомагнітного полюса Землі.

1970 – ухвалена Конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден (Гаазька конвенція 1970 року).

1979 – уперше людина подолала звуковий бар’єр, пересуваючись по поверхні Землі (американський автогонщик Стен Барретт).

1989 – у Румунії розпочались антикомуністичні протести, які призвели до повалення диктатури Ніколае Чаушеску.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus