USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

160-річна волинська сосна отримала статус ботанічної пам’ятки

9 Січня 2019 09:15
Сосна віком понад 160 років, що росте у Чорторийському лісництві ДП «Поліське ЛГ» (Маневицький р-н), віднедавна має статус ботанічної пам’ятки природи, повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У народі дерево давно отримало назву «Царська сосна». І недаремно.

Сосна має вигляд масивного дерева з окружністю стовбура 4 м. На висоті 5-6 м розгалужується на три окремих стовбури з окружністю 1 м. Два з трьох на різних висотах розділяються іще раз. Проекція крона має діаметр 20 м. Висота сосни ─ 26 м. Дерево величне, вражає природною силою та могутністю.

20 грудня 2018 року Волинська обласна рада затвердила створення ботанічної пам’ятки природи «Сосна звичайна» площею 0,1 га в межах користування ДП «Поліське ЛГ».

Таке рішення стало можливим в результаті злагодженої роботи Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, ДП «Поліський ЛГ» та Черемського природного заповідника. Фахівцями було проведено обстеження могутнього дерева.

Цікаво, що гілки та загальний стовбур сосни мають нерівну поверхню, внаслідок обламаних гілок в минулі роки. На розгалужених соснових гілках розміщені дупла – різні за будовою та розмірами, де можливе гніздування кажанів та білок.

В результаті обстеження було підготовлено науковий звіт, який згодом був погоджений на науково-технічній раді Черемського природного заповідника.

Всю роботу координувало Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, фахівці якого і подавали на заключному етапі відповідне рішення на розгляд сесії Волинської обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Студинець Показати IP 30 Січня 2019 14:13
Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА повинно подати до Правоохоронних органів та Волинської обласної ради рішення про спасіння лісового фонду Волині. Невже їм не відомо як нищаться ліси під виглядом санітарної вирубки від короїда. Хоча короїди на двох ногах безжалісно їдять всі лісові насадження і як будь то продають на аукціонах. Там де місцеві жителі встають на захист лісів то короїди перекидаються на сусідні лісові насадження де жителі інших сіл мовчать, залишають після себе величезні не заліснені ділянки. Якби документи були б оформлені на підставі законів та інших нормативних документів то короїди не перекидались на інші лісові насадження. Детальне вивчення документів на підставі яких здійснюються вирубки, порядок реалізації деревини, правоохоронні органи змогли б дати відповідь про їх законність.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus