USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

17 серпня: події, факти, дні народження

17 Серпня 2019 00:00
Друзі та рідні вітають із днем народження Назара Юрківа.

Імениннику бажають побільше яскравих емоцій і незабутніх вражень, міцного здоров’я, фінансової стабільності, гармонії у всьому та мирного неба над головою.

17 серпня ​святкує день народження чарівна лучаночка Анютка Саваринська. Її вітають татусь Олег, м​атуся Жанна та сестричка Єлизаветка. Рідна наша. Дорога, найкраща у світі донечко — наше ясне сонечко! Вітаємо тебе з Днем народження! Бажаємо бути завжди доброю, чуйною, щедрою людиною! Відчувати себе дуже щасливою і здоровою! Кохай, наша рідна, і хай тебе кохає той єдиний, який Богом призначений для тебе! Хай будуть радість і усмішки, творче натхнення і великі успіхи, плідні будні і веселі свята! Нехай ніколи ти не будеш одинока, а завжди поряд коханий, вірні друзі і рідні люди! Краси тобі і молодості!
Аня Саваринська
Аня Саваринська
Святкують сьогодні директор департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк та голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб.
Ігор Никитюк
Ігор Никитюк
Олена Твердохліб
Олена Твердохліб
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає їм міцного здоров'я на багато років життя, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх задумів.

Сьогодні іменини святкують Костянтин, Антон, Денис, Євдокія, Іван, Максиміліан.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією "Повідом новину". Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Чому ж кращі студенти факультету філології та журналістики змушені навчатися на контрактній основі, ми з'ясовували торік.

У 2017 на Волинській митниці відбулися обшуки. Зокрема обшукували начальника митниці Віктора Кривіцького.

У 2016 у Луцьку через негоду за півдня трапилося 4 ДТП. Усі – без потерпілих, постраждали лише транспортні засоби.

У 2015 Луцьк з'явився на Google Street Art. Стріт-арт Луцька тепер є на всесвітньому проекті Google Street Art Project - віртуальній колекції мистецтва з усього світу.

У 2014 році опубілкували ТОП політиків-зрадників з українським корінням. До списку увійшли голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко, міністр культури Росії Володимир Мединський,екс-міністр культури Олександр Авдєєв та інші.

Безплатний виступ на Театральному майдані подарував лучанам естонський духовий оркестр «Popsid» у 2017 році.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик, творець аналітичної геометрії й теорії чисел П’єр Ферма, польсько-український князь, великий магнат на українських землях Єремія Вишневецький, американський кіноактор, режисер, продюсер Роберт Де Ніро, міністр внутрішніх справ України в 2001-2003 роках Юрій Смирнов, американський кіноактор Шон Пенн, український футболіст Євген Яровенко, український футболіст Сергій Закарлюка, а також співак і шоумен, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма).

Сталося:

1771 ‒ Англійський хімік Джозеф Прістлі встановив, що рослини виділяють кисень.

Прістлі по праву можна вважати одним із основоположників сучасної хімії. Його основні хімічні дослідження були присвячені вивченню газів. У цій галузі йому належать найбільші відкриття. У 1771 Прістлі відкрив фотосинтез, виявивши, що повітря, зіпсоване горінням або диханням, знову стає придатним для дихання під дією зелених частин рослин. У 1778 році він довів, що при фотосинтезі рослини поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень. У 1772 році Прістлі, діючи розведеною Нітратною кислотою на мідь, вперше отримав окис азоту — «селітряне повітря» — і винайшов, що окис азоту при контакті з повітрям буріє внаслідок утворення двоокису азоту. Користуючись для збирання газів ртутною ванною, Прістлі у 1772-74 роках вперше отримав хлороводень — «соляно-кисле повітря» і аміак — «лужне повітря». Разом із іншими вченими, такими, як Антуан Лавуазьє, Генрі Кавендіш, Карл Шеєле, він сприяв утвердженню уявлень про складний склад повітря. Прістлі належить честь відкриття у 1774 році кисню. Нагріваючи окис ртуті, він виділив кисень — «бесфлогістонне повітря». Крім того, Прістлі у 1775 році отримав у чистому вигляді фтористий кремній, сірчистий газ, а у 1799 році оксид вуглецю. Збагативши науку багатьма новими фактами, Прістлі, однак, не зміг правильно пояснити їх і до кінця життя залишався послідовником помилкової теорії флогістону, відкинуту працями Лавуазьє, тому його теоретичні ідеї не йшли ні в яке порівняння з описаними їм дотепними і переконливими експериментами. Крім хімії, його дослідження відносяться також і до оптики. Прістлі — автор книги «Історія та сучасний стан відкриттів, що відносяться до зору, світла і квітів», опублікованої у 1772 році. Роботи Прістлі отримали широку популярність у наукових колах. Він був обраний почесним доктором Едінбурзького університету, членом Лондонського королівського товариства, іноземним членом Паризької і Петербурзької академій наук.

1962 ‒ Прикордонники Східної Німеччини вбили 18-річного Пітера Фетчара.

Берлінська стіна ‒ понад 28 років була укріпленою частиною внутрішньонімецького кордону, із 13 серпня 1961 і по 9 листопада 1989 відокремлювала Західний Берлін від Східного, та навколишніх районів НДР. Мур був одним із найвідоміших символів Холодної війни та поділу Німеччини. При спробі перетнути кордон у напрямку Західного Берліну було вбито багато людей.

Приблизно за рік після зведення стіни Пітер Фехтер разом зі своїм другом Хельмутом Кульбеком зробив спробу втекти зі східної Німеччини. План був такий: сховатися в столярній майстерні біля стіни на Ціммерштрассе і звідти спостерігати за охоронцями. В зручний момент друзі мали вистрибнути з вікна на так звану «полосу смерті» (простір перед стіною і додатковою огорожею, будівництво якої нещодавно розпочалося), перетнути її і перелізти через двометрову стіну з колючим дротом над нею, щоб потрапити в район Кройцберг, біля пункту спостереження Чарлі. Коли вони добігли до стіни, охоронці відкрили вогонь. Кульбек зумів перелізти, а Пітер був поранений в район тазу на очах у сотень свідків, у тому числі журналістів із західної частини Берліну. Він впав назад на полосу смерті на східній частині. Незважаючи на крики, він не отримав жодної медичної допомоги зі східної сторони. Західна сторона, зрозуміло, теж ніяк не могла допомогти. Від поранення і кровотечі він помер приблизно за годину. В результаті його смерті в західному Берліні спалахнула спонтанна демонстрація. Люди викрикували: «Вбивці» на адресу східних охоронців.

Ненадання медичної допомоги було зумовлене тим, що західна сторона, очевидно, боялася, що східні охоронці відкриють вогонь. Хоча, згідно з репортажем у Таймс, західноберлінський молодший лейтенант отримав від американського командування наказ не втручатися. Також розслідування довело, що західна частина була безсила. До того ж, судовий патологоанатом Отто Поркоп зазначив у своєму звіті, що Фехтер не мав жодного шансу вижити. Поранення в бедро спричинило серйозні внутрішні ушкодження. Зі свого боку, голова східнонімецького загону охорони боявся втрутитись через нещодавній випадок, коли східнонімецький солдат Руді Арнштадт був застрелений західнонімецьким федеральним полісменом. Тоді східна сторона забрала його тіло через годину після його падіння.

1969 ‒ «Карпати» Львів стали володарями кубку СРСР.

1969 рік був перехідним у радянському футболі — наступного сезону стартувала перша ліга. До неї виходило 3 найкращі команди підгрупи. Керівництво «Карпат» поставило завдання потрапити у цю трійку. Новим головним тренером став Ернест Юст. У чемпіонаті до трійки потрапити не вдалося — всі сили команда кинула на кубкову боротьбу.

У Кубку СРСР «Карпати» в домашніх матчах здолали одеський СКА, єреванський «Арарат», одеський «Чорноморець» і у 1/4 фіналу мали грати з воронезьким «Трудом». Але якщо попередні три гри волею жереба львів'яни проводили вдома, то проти воронежців, які несподівано вибили московський «Спартак», повинні були грати на виїзді. Важка перемога 1:0 вивела «Карпати» до півфіналу — на миколаївський «Суднобудівник». 50 тисяч уболівальників на трибунах чекали своєрідного реваншу — минулого року саме миколаївці завдали «зелено-білим» єдиної поразки у фінальній групі в Сочі і тих очок забракло львів'янам для виходу у вищу лігу. Цього разу «Карпати» перемогли — 2:0.

Влада Львова замовила спеціальний потяг «Львів-Москва», який напряму доставив до столиці СРСР сотні львівських уболівальників, переважно робітників підприємств міста (заводів «Електрон», «Львівсільмаш», ЛАЗ, швейної фірми «Маяк» та ін.)

Тож 17 серпня 1969 року «зелено-білі» вийшли на поле московського стадіону в Лужниках на поєдинок проти фаворита — вищолігового СКА (Ростов). Перед початком гри капітан «Карпат» Ігор Кульчицький, відповідно до протоколу, потиснув руки всім суддям, окрім бокового Еугена Хярмса — саме естонець зарахував гол з явного положення поза грою у минулорічній грі з російським «Уралмашем», що залишило українців за бортом вищої ліги.

Львів'яни пропустили гол уже на 20-й хвилині. У першому таймі «Карпати» не змогли відігратись. Але тисячі вболівальників із Галичини гнали улюбленців уперед.

«Карпати», вигравши Кубок СРСР з футболу, вибороли право представляти країну в Кубку володарів кубків сезону 1970/71. На першому етапі, 1/16 фіналу, українці грали проти румунської «Стяуа». Тоді бухарестців тренував відомий спеціаліст Штефан Ковач, який згодом прославився роботою у голландському «Аяксі». Перший матч у Львові проходив за переваги «Карпат», але свої моменти вони не використали, ще й пропустили гол на 88-й хвилині — поразка 0:1. Спеціалісти відзначали хорошу гру господарів, зазначивши, що певна нервозність і брак досвіду виступів на найвищому рівні зіграли свою роль. Бойова нічия 3:3 у Бухаресті вивела в 1/8 румунів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus