USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

18 квітня: свята, події, факти. День власників домашніх тварин та перший телеграфний апарат

18 Квітня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день пам’яток і визначних місць, День газетного оглядача, Міжнародний день піци, Міжнародний день радіоаматора, Міжнародний день жонглерів, День власників домашніх тварин.

В Україні – День пам’яток історії та культури. Це щорічна подія, яка була встановлена указом президента України 1999 року. Вона запрошує замислитися над важливістю пам’яток історії та культури для українського народу. Ініціатива була підтримана науковцями та істориками.

18 квітня в церковному календарі – день пам’яті святителя Косми. Він жив у IX столітті та ревно захищав християнство. Від раннього дитинства хотів стати ченцем. В юності пішов до монастиря, де прийняв постриг. Згодом став єпископом Халкидонським. Разом зі своїм помічником Авксентієм проповідує християнство. Неодноразово Косму намагалися схилити язичники до зречення від віри. Однак він залишався непохитним. За відмову прибрати ікони в храмі від імператора Лева Вірменина його навіть кинули до в’язниці.

Іменини відзначаютьАнтон, Василь, Віктор, Юхим, Іван, Кузьма, Фелікс, Ян, Тамара.

18 квітня народилися англійський економіст, класик політичної економії Давід Рікардо, англійський філософ-позитивіст, учений та літературний критик, драматург, актор Джордж Льюїс, український театральний, кіноактор і режисер, народний артист України Мар’ян Крушельницький («Ягідка кохання», «Кривавий світанок», «Мартин Боруля», «Суєта»), українська акторка, заслужена артистка України Надія Титаренко, український диригент, музичний педагог Ростислав Бабич, американський кіноактор, старший брат Джулії Робертс Ерік Робертс («Наречена мафії», «Кабельник», «Темний лицар», «Одіссея»), український розробник комп’ютерних ігор, бізнесмен Сергій Григорович.

Події

1187 рік – перша згадка України в Київському літописі у зв’язку із смертю переяславського князя Володимира Глібовича;

1506 рік – починається будівництво Собору святого Петра в Римі;

1521 рік – Мартін Лютер постає перед судом Вормського Рейхстагу;

1648 рік – Богдан Хмельницький прибуває у Запорізьку Січ із закликом до антиурядового повстання;

1846 рік – американець Роял Ерл Гаус отримує патент на телеграфний апарат;

1902 рік – Данія стає першою країною, в якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців;

1906 рік – американське місто Сан-Франциско зазнає великих пошкоджень через землетрус;

1909 рік – Ватикан канонізовує Жанну д’Арк;

1921 рік – перша пошукова нафтова свердловина фірми «Gazolina» на Дашавському газовому родовищі дає газ з глибини 395 м;

1934 рік – американець Кентрелл відкриває першу пральню-автомат у містечку Форт-Ворт штату Техас;

1946 рік – у зв’язку зі створенням ООН у Женеві оголошують про розпуск Ліги Націй;

1949 рік – Ірландія виходить з Британської Співдружності;

1956 рік – американська акторка Грейс Келлі виходить заміж за князя Монако Реньє III;

1961 рік – у Києві відбувається демонстрація проти закриття Андріївської церкви;

1966 рік – відбувається перша телетрансляція в кольорі церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії;

1968 рік – старий Лондонський міст продається американській компанії, що переправляє його, камінь за каменем, із Британії в Аризону, де він був знову споруджений;

1995 рік – Київська міська рада ухвалює рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла;

2008 рік – групі дослідників з університету Манчестера вдається створити найменший у світі одноелектронний транзистор, сконструйований на основі графенових наноплівок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus