USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

19 січня: свята, події, факти. Водохреще та День селфі в музеї

19 Січня 2022 00:00
19 січня українці святкують Хрещення Господнє, яке є завершальним великим святом різдвяно-новорічного циклу. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі охочі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими увесь рік.

Із цим святом пов’язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

У цей день у світі також відзначаються День ніжності до всіх істот, День варіння зілля, Всесвітній день сиру «Кварк», День художника поза законом, День музейного селфі.

У Білорусі – День працівника Служби порятунку, в США – День подяки зброї, День пам’яті конфедератів в Техасі, День попкорну, День консервної банки, в Ефіопії – свято Хрещення «Тімкат», в Індії – День мови кокборок.

Іменини сьогодні в Івана та Феофана.

19 січня народилися засновник ісламу Мухаммед, французький філософ і соціолог Огюст Конт, американський письменник, поет, літературний критик і редактор, творець детективно-фантастичного жанру в літературі Едгар По, французький художник-постімпресіоніст Поль Сезанн, винахідник парового двигуна Джеймс Ватт, український режисер («Дума про Ковпака») Тимофій Левчук, американська рок-співачка Дженіс Джоплін, український політичний діяч, голова Організації українських націоналістів у 1968-1986 роках Ярослав Стецько, білоруський музикант, вокаліст, композитор, засновник групи «Ляпіс Трубецкой», телеведучий Сергій Михалок (Сірожа в дуеті «Саша і Сірожа»), українська кіноакторка Марина Петренко («Молитва за гетьмана Мазепу», «П’ять хвилин до метро», «Серце світу»).

Події

1825 Езра Деггетт і його племінник Томас Кенсетт із Нью-Йорка запатентували спосіб консервування в жерстяних банках лосося, устриць та омарів.

1903 – оголошено про проведення першої велогонки «Тур де Франс» – найпрестижнішої у наші дні.

1906 – вийшов перший номер українського сатиричного журналу «Шершень».

1915 – американець Джордж Клод отримав патент на рекламне оголошення, оформлене неоновими лампами.

1917 – на збройному заводі у Сильвертауні (Англія) стався вибух, звук якого був чутний на відстані 150 кілометрів. Загинуло 73 людини.

1938 – американська фірма «Дженерал Моторз» першою у світі почала серійне виробництво дизельних двигунів.

1946 – створено Союз українців у Великій Британії.

1963 – «Бітлз» уперше з’явилися на національному телебаченні у передачі Thank You Lucky Stars. Вони виконали пісню Please Please Me.

1966Індіра Ганді стала третім прем’єр-міністром Індії.

1978 – на території Німеччини випущено останній автомобіль «Фольксваген-жук». Надалі до 2003 року ці авто випускали в Бразилії й Мексиці.

1991 – за наказом Саддама Хусейна у Перську затоку вилито 816 тисяч тонн нафти.

1992 – 99% учасників референдуму в Південній Осетії проголосували за відокремлення від Грузії.

1995 – російські війська захопили президентську резиденцію Джохара Дудаєва в Грозному і вивісили над нею російський прапор.

2001Юлія Тимошенко звільнена з посади віце-прем’єр-міністра України у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.

2006 – з космодрому Канаверал за допомогою ракети-носія Атлас-5 була запущена американська автоматична міжпланетна станція New Horizons, призначена для дослідження Плутона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus