USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

3 травня: свята, події, факти. День Сонця та День кондитера, Колумб відкрив Ямайку

3 Травня 2023 00:00
Всесвітній день свободи преси 3 травня відзначають за рішенням ЮНЕСКО. 1991 року в Намібії підписали «Віндгукську декларацію», яка закликала уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер.

Також 3 травня День кондитера. Дата присвячена професійним кухарям, які виготовляють солодощі. Хоча може здаватися навпаки, але бути кондитером зовсім непросто. Потрібно володіти добрим почуттям запаху і смаку, мати навички навіть у скульптурі та архітектурі. А ще – розбиратися у складі харчових продуктів, умовах і термінах їхнього зберігання, вміти поєднувати різні компоненти.

А ще 3 травня святкують Міжнародний день Сонця. Сонце є невичерпним джерелом енергії, завдяки якому сформувалася екологія планети Земля. Найважливіша мета свята – нагадати людям про ті нескінченні ресурси, які Сонце нам дає. Для довкілля його енергія не є шкідливою.

Днем народження спаму вважається 3 травня 1978 року. Першим спамером стала компанія DEC, яка займалася виробництвом електроніки. Відправивши по мережі Arpanet повідомлення про продаж своїх нових міні-комп’ютерів, компанія знайшла нове рішення для просування товару на ринку.

Свою нинішню назву цей метод отримав уже в 1993 році. Спамом його назвав американський системний адміністратор Джоел Фер. В цей день рекламне повідомлення було надіслано на 400 поштових електронних адрес. Сьогодні ж масштаби цього явища набагато більші.

Також цього дня у США святкують День кексів з малиною, День медитації в саду, День благословення велосипедів, День шоколадного заварного крему, в Тонга – День дітей, у Франції – Свято папугу, в Японії – День Конституції, в Литві – День першої Конституції, у Польщі – Свято Третього травня, День Конституції, в Іспанії – Свято травневих хрестів, у Мексиці – День археолога, на Ямайці – День вчителя, у Туреччині – День Збройних сил.

3 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодора. Народився він у Константинополі в заможній родині, з дитинства вів благочестиве й чесне життя. В юності вирішив покинути світське життя, тому залишив батьківську оселю, щоб оселитися в пустелі. Стійко виносив Феодор усі випробування, мало їв, пив лише воду, носив волосяницю і мало спав. Практикував утримання, за що отримав від Господа дар дивотворіння.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Гаврило, В’ячеслав, Григорій та Олександр.

Народилися:

Цього дня народилися італійський мислитель, філософ, політичний діяч Нікколо Макіавеллі; французький парфумер, який придумав випускати аромати серіями – духи, одеколон і мило з тим самим запахом, Франсуа Коті; венеційський скульптор Антоніо Гаї; французький органіст, піаніст, композитор Марсель Дюпре; український поет і прозаїк Тодось Осьмачка; український актор театру й кіно Микола Яковченко (Прокіп Сірко в кінокомедії «За двома зайцями»); анлійський рок-музикант, гітарист гурту «Sex Pistols» Стів Джонс.

Події:

1494 – іспанський мореплавець Христофор Колумб відкрив Ямайку.

1783 – російська імператриця Катерина II заборонила указом селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії: відбулось закріпачення селян.

1791 – надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв Конституцію – першу в Європі і другу у світі (після Конституції США). У Польщі цей день відзначається як національне свято.

1815 – утворено Королівство Польське, що згідно з рішенням Віденського конгресу стало частиною Російської імперії.

1841 – Нова Зеландія оголошена британською колонією.

1880 – відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай.

1904 – американський винахідник Джордж Паркер запатентував свою першу письмову ручку.

1991 – у столиці Намібії підписана «Віндхукська декларація», що закликає уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси і її демократичний характер. За рішенням ЮНЕСКО визначений як Всесвітній день свободи преси.

2004 – протестантські церкви, що існували в Нідерландах протягом сотень років роздільно, об’єдналися в Протестантську церкву Нідерландів.

2006 – під час заходу на посадку в Сочі (Росія) в складних погодних умовах впав у море пасажирський літак А-320 вірменської авіакомпанії «Армавіа», який виконував рейс Єреван-Сочі. Всі 113 людей, які були на борту, загинули.

2014 – створено добровольчий батальйон «Айдар».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus