USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 червня: свята, події, факти. Вознесіння Господнє та захоплення Риму

2 Червня 2022 00:00
2022 року Вознесіння Господнє християни східного обряду святкують 2 червня. Це свято нерозривно пов’язане з Великоднем і припадає на 40-й день після нього.

Сьогодні віряни вшановують пам’ять мучеників Фалалея, Олександра та Астерія, а у світі відзначають Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки та Міжнародний день секс-працівника.

В Аргентині – День собак, День пожежників-добровольців, у США – День громадянства американських індіанців, День «Бабба», День крику «Фадж» на кобр у Північній Америці, День курки-гриль, День «Ідіть з офісу раніше», День кравців, День любові до свого стоматолога, День морозива «Rocky Road», в Таїланді – Свято ананаса, в Азербайджані – День працівників цивільної авіації, у Словенії – День залізничника, в Бутані – День коронації четвертого Друк Г’ялпо, День лісового господарства, у Канаді – День ветеранів, День нагород, в Італії – День республіки, на Соломонових островах – День провінції Ісабель, у Болгарії – День пам’яті Христо Ботева.

День ангела сьогодні святкують: Олександр, Олексій, Володимир, Іван, Микита, Тимофій.

Народилися

Сьогодні народилися італійський граф, містифікатор, «маг», астролог, авантюрист Алессандро Каліостро (Джузеппе Бальзамо), український художник і педагог, один із найближчих друзів Тараса Шевченка Іван Сошенко, український артист естради й кіно, гуморист, актор, майстер розмовного жанру, відомий під псевдо Тарапунька, учасник дуету зі Штепселем-Березіним Юрій Тимошенко, російський радянський актор, виконавець ролі міліціонера Михайла Івановича у фільмі «Діамантова рука» Станіслав Чекан, український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор, засновник та керівник хору «Гомін» Леопольд Ященко, український дипломат, міністр закордонних справ України у 1990-1994-му, 2000-2003 роках Анатолій Зленко, український кінорежисер Ярослав Лупій («Данило – князь Галицький», «Хліб дитинства мого»), український кінорежисер, тележурналіст і телеведучий Анатолій Борсюк, український поет, журналіст, громадський діяч Володимир Барна, українська саночниця Лілія Лудан, український хокеїст Валентин Олецький, український гімнаст, дворазовий олімпійський чемпіон Рустам Шаріпов, український хокеїст Юрій Дяченко.

Події

455 – вандали захопили Рим, після чого грабували його протягом двох тижнів.

1537 – спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнав індіанців людьми з душами і заборонив перетворення їх на рабів.

1652 – під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромили армію Речі Посполитої на чолі з М. Калиновським.

1842 – побачив світ перший том роману Миколи Гоголя «Мертві душі».

1851 – Штат Мен (США) першим ввів на своїй території «сухий закон».

1857 – Джеймс Ґіббс (James Gibbs) з Вірджинії запатентував однониткову стіжкову швейну машинку.

1859 – на острові Хонсю (Японія) засновано місто Йокогама.

1892 – у Києві відкрито першу в Російській імперії лінію електричного трамваю, яка сполучила Велику Жандармську вулицю з Царською площею (нині – вулиця Саксаганського і Європейська площа).

1896 – італієць Ґульєльмо Марконі запатентував радіо.

1910 – Чарльз Стюарт Роллс, один із співзасновників компанії Rolls-Royce, став першим, хто літаком без посадки перелетів Ла-Манш туди й назад. На жаль, наступного місяця він же став і першим британцем, що загинув у авіаікатастрофі, – під час польоту його біплан розламався у повітрі.

1918 – Німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнали владу гетьмана в Україні.

1924 – американський Конгрес надав громадянство усім американським індіанцям.

1946 – внаслідок проведеного в Королівстві Італія плебісциту ліквідовано монархію і проголошено створення Італійської Республіки.

1953 – коронація Єлизавети ІІ, королеви Великої Британії.

1967 – у Британії вийшов перший альбом Дейвіда Боуі «The World of David Bowie».

2010 – депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно прийняли законопроект про визнання Голодомору 1932–1933 рр. геноцидом українського народу та проголосили День пам’яті жертв Голодомору.

2014 – король Іспанії Хуан Карлос Бурбон заявив про зречення престолу на користь свого сина принца Феліпе, який став правити під іменем Філіп VI.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus