USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

2 січня: свята, події, факти. День інтроверта та Котячий новий рік

2 Січня 2023 00:00
Цього дня в світі відзначають День наукової фантастики, Котячий новий рік, Всесвітній день інтроверта, День нових ідей та День в’язня.

У США – Національний день безпеки подорожей домашніх тварин, Національний день мотивації і натхнення, Національний день профитролей і Національний день шведського столу, на Гаїті – День родоводу, у ПАР – карнавал Капсе-Клопсе, у Німеччині – Waldmännchentag або Лісове свято, у Шотландії – Гензель, в Іспанії – День взяття Гранади, на півдні Колумбії – Перший день карнавалу, в Бутані – святкування зимового сонцестояння.

2 січня в православному календарі день пам’яті святого Ігнатія. Коли Ігнатій був немовлям, Господь, згідно з переказами, поклав на нього свою руку і сказав, що той буде пророкувати людям. Саме тому в юності Ігнатій отримав ім’я Богоносець. Коли правив імператор Траян, який здійснював пожертви язичницьким богам, Ігнатій відразу виступив проти. За це його відправили до Риму, де засудили на смерть. Вийшовши на арену, він почав сповідувати християнство, після чого його розтерзали дикі звірі.

2 січня День ангела відзначають Гнат, Данило, Іван, Георгій, Юрій.

Цього дня народилися німецький астроном, фізик і біолог Йоганн Даніель Тіциус, український культурно-освітній діяч, народознавець Тадей Рильський, український мовознавець і етнограф Кость Михальчук, видатний український археолог Ярослав Пастернак, український оперний співак Михайло Голинський, український композитор і піаніст Всеволод Задерацький, кінорежисер документального кіно Дзиґа Вертов, український композитор Григорій Фінаровський, український актор, народний артист України Григорій Козаченко, американський історик Джон Гоуп Франклін, українська поетеса, прозаїк Віра Вовк, українська акторка Галина Яблонська, відомий український історик Любомир Винар, український хореограф Володимир Когут, українська поетеса, прозаїк Надія Гуменюк, український політик Олексій Івченко, український футболіст Владислав Ващук, український футболіст Олександр Шовковський.

Події

1610 – у Битчанському замку проходить суд над підручними графині Елізабет Баторі, племінниці короля Стефана Баторія. Обвинувачені катували й убивали сотні сільських дівчат, аби пані купалася в крові з оздоровчою метою.

1788 – Джорджія стала 4-им штатом Сполучених Штатів Америки.

1835 – у Габрово відкрилася перша в Болгарії світська школа.

1839 – Луї Даґер зробив першу фотозйомку Місяця.

1843 – у Дрездені, в Дрезденської придворної опері, відбулася перша постановка опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець».

1870 – почалося спорудження Бруклінського мосту.

1874 – іспанські кортеси змусили президента Костелара піти у відставку.

1936 – науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових й інфрачервоних променів та пристрій, що перетворював промені в потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення.

1944 – перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.

1967 – під час операції «Боло» американські пілоти F-4 збили половину МіГ-21 ВПС Північного В’єтнаму.

1992 – Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнали незалежність України.

1999 – стався потужний сніговий буревій на Середньому Заході США. Зокрема в Чикаго намело снігового покриву на 487 мм при температурі −25 °С. Такий удар стихії призвів до загибелі 68 людей.

2004 – вперше космічний корабель Stardust успішно пролітає повз комети 81P/Вільда, збираючи зразки, які потім доставляються на Землю.

2018 – фізики з Корнельського університету Пол Мак’юен і Ітай Коен повідомили про створення «м’язів» для роботів, що змінюють форму, розміром з клітину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus