USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

17 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день співу, День яскравого одягу та битва під Бердичевом

17 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з бідністю, Всесвітній день співу, Всесвітній день донорства та трансплантації органів, Всесвітній день травм, День електронних таблиць, Міжнародний день правильних дій при землетрусах та День яскравого одягу.

У США святкують День національної пасти, День знань про кредити, в Аргентині – День лояльності, в Таїланді – День національної поліції, у Японії – фестиваль Каннамесай День окінавської соби, на Гаїті – День пам’яті Дессаліна, у Сальвадорі – День архітектора, на Ямайці – День героїв, в Індії – День цифрового суспільства.

Православна церква 17 жовтня вшановує пам’ять священномученика Ієрофея Афінського, єпископа. Інші назви свята: «Ієрофей», «Єрофей», «Лешегон». За народним повір’ям, 17 жовтня лісовик крізь землю провалюється, йде на зимівлю.

Іменини сьогодні у Вероніки, Вірінеї, Володимира, Гурія, Павла, Петра, Степана, Михайла, Василя та Дмитра.

Народилися:

Цього дня народилися король Польщі Август ІІІ Фрідерік, український лінгвіст, етнограф Яків Головацький, український вчений Михайло Алексеєнко, український філолог і педагог Олександр Пономарів, перша американська чорношкіра астронавтка Мей Джемісон, український письменник, політичний і громадський діяч Іван Драч, американський продюсер, актор, режисер, сценарист і аніматор, автор мультиплікаційного серіалу «Бівіс і Баттхед» Майк Джадж, американський реп-виконавець, актор і продюсер Емінем (Маршалл Брюс Метерс III), португальський футбольний тренер Андре Віллаш-Боаш, український хокеїст Олександр Матерухін, засновник і фронтмен українського рок-гурту СКАЙ Олег Собчук, український художник, скульптор, архітектор Степан Рябченко.

Події:

1113 – споруджено Києво-Михайлівський Золотоверхий собор (зруйновано 1934).

1346 – битва при Невілс-Кросі: розгром шотландської армії англійськими військами і захоплення в полон Давида II, короля Шотландії.

1404 – Папою Римським стає Інокентій VII (у миру – Козімо Джентіле Мільораті); правив до 6 листопада 1406.

1604 – німецький астроном Кеплер Йоган почав спостереження найновішої зірки (SN 1604), названої згодом його ім’ям.

1660 – Слободищенський трактат – договір між гетьманом Юрієм Хмельницьким та Річчю Посполитою.

1702 – битва під Бердичевом.

1855 – англієць Генрі Бессемер запатентував свій процес приготування сталі.

1888 – катастрофа під Харковом (Бірки) потяга, яким подорожував російський імператор Олександр III.

1905 – держави-члени Балканської Ліги оголосили війну Османській імперії.

1927 – відбувся ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ.

1967 – у Великій Британії опублікували «Акт про аборт» («Abortion Act»), який започаткував легалізацію в Західній Європі штучного переривання вагітності (вже узаконеного на той час в соціалістичних країнах).

1987 – у Львові створили Товариство Лева.

1990 – у Києві на площі Жовтневої революції завершилося голодування студентів, які домоглися від Верховної Ради УРСР прийняття постанови про виконання їхніх політичних вимог.

2016 – команда з Австралійського університету в Новому Південному Уельсі створює новий квантовий біт, який залишається в стабільній суперпозиції в 10 разів довше, ніж це було раніше. Кубіт – квантовий розряд або найменший елемент для зберігання інформації в квантовому комп’ютері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus