USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

13 жовтня: свята, події, факти. День костюма та затвердження Гринвіча нульовим меридіаном

13 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День засинаючих дерев, Міжнародний день боротьби з тромбозом, Міжнародний день костюма, День народження «Бітломанії», Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих.

У США – День зустрічі з вашими страхами, День шоколадного драже «Ем-ен-Емс», День скам’янілостей, День обізнаності про метастатичний рак молочної залози, День Військово-Морських сил, День йоркширського пудингу, в Азербайджані – День залізничників, в Японії – День пам’яті засновника буддійської школи (О-есіки), у Гуамі – День посадки дерев, в Польщі – День швидкої медичної допомоги, у В’єтнамі – День підприємця, в Таїланді – День поліції, у Бурундії – День Рвагасоре, у Фінляндії – День невдах.

Православна церква 13 жовтня вшановує пам’ять святителя Михаїла – першого митрополита Київського.

Іменини у Григорія, Михайла, Петра, Олександра, Поліни, Едуарда, Василя, Леоніда та Олексія.

Цього дня народилися російський поет, автор пісень Олексій Сурков («Бьется в тесной печурке огонь»), український фольклорист, літературознавець Роман Волков, український бандурист Олексій Дзюбенко, французький актор і співак Ів Монтан (Іво Ліві), український учений-етнограф Михайло Сікорський, британська політична діячка (консерваторка), «залізна леді», прем’єр-міністр Великої Британії в 1979-1990 роках Маргарет Тетчер, російський режисер театру й кіно Марк Захаров, російський комедійний кіноактор Савелій Крамаров, американський рок-музикант, поет і композитор Пол Саймон, американський сценарист і продюсер, автор і продюсер телесеріалу «Цілком таємно» Кріс Картер, американська співачка, акторка, танцюристка Мері Осмонд, британський комедійний актор Саша Барон Коен, український футболіст Михайло Старостяк, британський боксер-професіонал Девід Хей.

Події

1792 – У Вашингтоні розпочалося будівництво Білого дому.

1860 – У США зроблена перша фотографія з повітряної кулі.

1871 - У Києві відкрилася Колегія Павла Ґалаґана.

1875 – Відкрито Чернівецький університет.

1884 – Гринвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана.

1894 – У Пенсильванії (США) засновано Український народний союз.

1900 – Вийшла основна книга Зиґмунда Фрейда «Тлумачення снів».

1944 – У Москві Сталін пообіцяв Черчіллю, що СРСР оголосить війну Японії після перемоги над Німеччиною.

1947 – ЦК КП(б)У ухвалив рішення про створення семи спеціальних оперативних груп НКВД для ліквідації керівників бандугруповань України, членів Центрального і крайового проводів ОУН.

1948 – Завершене будівництво газопроводу Дашава-Київ.

1957 – На Державній нараді Мао Цзе Дун заявив: «Не треба читати багато книг».

1987 – У Перській затоці американський флот вперше у світі використовував дельфінів у військових цілях.

1999 – У Франції дозволені шлюби між гомосексуалістами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus