USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

2 вересня: свята, події, факти. Кінець Другої світової, День нотаріату та початок будівництва Одеси

2 Вересня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає День закінчення Другої світової війни, яка розпочалася 1 вересня 1939 року і завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. У цій війні взяло участь понад 60 країн.

В Україні – День нотаріату, в США – День коригування календаря, День Перемоги над Японією, День чорничного ескімо на паличці, в Італії – Венеціанський кінофестиваль, в Іспанії – День Сеути, в Індії – свято Онам, у В’єтнамі – День незалежності, у Тибеті – День демократії, у Сінгапурі – свято голодних духів.

Іменини за православним календарем святкують Володимир, Іван, Федір, Тимофій та Віктор.

Цього дня народилися український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч Іван Вагилевич, етнограф та історик Петро Єфименко, остання королева Гаваїв Ліліуокалані, український поет і літературознавець, один із засновників українського літературознавства Павло Филипович, український письменник і громадський діяч Володимир Левицький, британський вчений-радіохімік, лавреат Нобелівської премії з фізики Содді Фредерік, український вчений у галузі ракетно-космічної техніки Валентин Глушко, шотландський футболіст і тренер, легенда «Ліверпуля» Білл Шенклі, український поет, перекладач Роман Бабовал, український актор театру й кіно Володимир Абазопуло, український літературний критик, літературознавець, письменник, історик Володимир Панченко, американський кіноактор Кіану Рівз, британсько-канадський боксер Леннокс Льюїс, французький автогонщик Олів’є Паніс.

Події

490 до н. е. – після перемоги афінян над армією перського царя Дарія I Великого біля Марафону до Афін з доброю новиною був направлений воїн Фітіпід. Він пробіг 42 кілометри і на головній площі Афін, вигукнувши «Радійте. Ми перемогли!», помер. На його честь на відновленій Олімпіаді в Афінах (1896 р.) відбувся забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді марафон став обов’язковою частиною олімпійської програми.

44 до н. е. – римський політик і оратор Марк Туллій Цицерон виголосив першу зі своїх 14 політичних промов, спрямованих проти Марка Антонія, наступника Гая Юлія Цезаря. Прихильник відновлення республіки, Цицерон був занесений у списки людей, які підлягали знищенню, і наступного року був убитий за наказом Марка Антонія.

31 до н. е. – битва при Акції. Марк Віпсаній Агріппа, воєначальник римського консула Октавіана, розбив флот єгипетської цариці Клеопатри.

1192 – завершення третього хрестового походу (цього дня англійський король Річард I Левове Серце уклав у Яффі мирну угоду з султаном Саладином).

1666 – Велика лондонська пожежа спалахнула і палала протягом трьох днів, зруйнувавши 10 тисяч будівель, включаючи собор Старого Павла.

1789 – засновано міністерство фінансів США.

1794 – з ініціативи французького еміґранта, герцоґа Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.

1831 – вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» українського письменника Миколи Гоголя.

1834 – американець Семюел Кольт запатентував свій револьвер.

1870 – після поразки в битві біля Седана французька армія капітулювала і здалась у полон пруським військам. Французький імператор Наполеон III зрікся престолу, Франція знову стала республікою.

1889 – в Маріуполі почав працювати морський порт.

1898 – британські війська генерала Горація Кітченера в битві біля Омдурмана здобули перемогу над 50-тисячною мусульманською армією (одним із британських підрозділів командував лейтенант Вінстон Черчилль). Повстання під проводом Мухаммеда Ахмеда (Магді) було придушене.

1918 – розпочався офіційний візит Гетьмана Української Держави Павла Скоропадського до Німеччини.

1939 – нобелівський лауреат Альберт Ейнштейн на прохання групи європейських емігрантів-фізиків, серед яких були і Лео Сциллард, і Едвард Теллер, підписав листа на ім’я президента США Франкліна Рузвельта, в якому містилася пропозиція почати роботи зі створення ядерної зброї.

1944 – Фінляндія розірвала дипломатичні стосунки з Третім Рейхом і поставила вимогу до 15 вересня вивести зі своєї території всі німецькі війська.

1945 – Актом капітуляції Японії, який був підписаний на борту американського лінкора «Міссурі», закінчилася Друга світова війна.

1945 – В’єтнам проголошує свою незалежність, утворюючи Демократичну Республіку В’єтнам.

1967 – відставний британський офіцер Падді Бейтс проголосив створення на морській платформі біля берегів Англії незалежного Князівства Сіландія, яке надає громадянство всім охочим.

1969 – один із «днів народження інтернету». У лабораторії Каліфорнійського університету відбулася перша успішна передача даних між сусідніми комп’ютерами.

1985 – біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер «Титанік».

1987 – у Москві почався суд над німецьким пілотом Матіасом Рустом, який в травні цього ж року перелетів радянсько-фінський кордон і посадив свій літак на Красній площі в Москві. За порушення кордону Руст був ув’язнений на 4 роки, але був звільнений 3 серпня 1988 року.

1990 – у Тирасполі проголосили Придністровську Молдавську Республіку.

1991 – США визнали відновлення незалежності Латвії, Литви й Естонії.

1993 – в Узбекистані оголосили про переведення до 2000 року узбецької мови з кирилиці на латинську абетку.

1996 – в Україні замість карбованця ввели нову валюту – гривню.

2015 – Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення Національної поліції України.

2019 – ураган Доріан 5-ї категорії руйнує Багами, загинуло щонайменше п’ять осіб.

2021 – за участю Президента України Володимира Зеленського у Вашингтоні було відкрито «Український дім».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus