USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

20 серпня: події, факти, дні народження

20 Серпня 2011 00:01
День народження 20 серпня відзначають голова правління Волинської облспоживспілки Марта Кандиба, головний лікар Волинського обласного бюро медико-соціальної експертизи Григорій Вдовенко, депутат Волинської обласної ради Роман Колісник (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, злагоди, достатку.
Цього дня народилися 23-й президент США Бенджамін Гаррісон, польський письменник Болеслав Прус (Александр Гловацький), український греко-католицький священик, блаженний католицької церкви Омелян Ковч, радянська шахістка, четверта в історії чемпіонка світу Ольга Рубцова, український письменник, сценарист Микола Зарудний, американська письменниця, авторка «жіночих бестселерів» Жаклін Сьюзан, радянський, американський та російський прозаїк, кінодраматург, сценарист Василь Аксьонов, радянський і російський кінорежисер, сценарист Андрій (Андрон) Михалков-Кончаловський, український поет-дисидент, політв'язень Тарас Мельничук, український письменник, шістдесятник Валерій Шевчук, колишній лідер Югославії Слободан Мілошевич, український політик, громадський діяч і спортивний функціонер Олег Петров, український тележурналіст Костянтин Грубич, російський співак, один з учасників дуету «Чай удвох» Стас (Станіслав) Костюшкін.
1627 – вийшов перший словник української мови «Лексіконъ славенноросскій і іменъ тълкованіє» Памви Беринди.
1868 – у США президент Ендрю Джонсон офіційно проголосив закінчення Громадянської війни Півночі і Півдня.
1896 – у Києві відбулося освячення кафедрального собору святого Володимира.
1896 – у США запатентовано телефон із набірним диском.
1912 – американський винахідник Томас Едісон запатентував фонограф і електробатарею.
1925 – засновано Канівський музей-заповідник «Могила Т. Г. Шевченка » (тепер – Шевченківський національний заповідник у місті Каневі).
1941 – рейхсканцлер нацистської Німеччини Адольф Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату «Україна» з центром у Рівному.
1953 – Радянський Союз оголосив про успішні випробування водневої бомби.
1956 – у СРСР створено ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту).
1960 – на Землю повернулися перші запущені в космос живі істоти – собаки Білка і Стрілка.
1980 – італійський альпініст Райнхольд Месснер уперше підкорив Еверест самотужки і без використання дихальної кисневої маски.
1980 – Міністерство зв'язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій «Голос Америки» (США), Бі-Бі-Сі (Велика Британія) і «Німецька хвиля» (ФРН).
1983 – США запровадили ембарго на постачання в СРСР обладнання для будівництва трубопроводів.
1991 – Естонія проголосила свою незалежність від СРСР.
1991 – ГКЧП: у Москві біля Білого дому, в Ленінграді на Двірцевій, у Києві, Львові тощо площі відбулися велелюдні мітинги протесту проти політики так званого Державного комітету з надзвичайного стану. Президія Верховної Ради УРСР ввечері ухвалила заяву, в якій зазначалося, що постанови ГКЧП не мають юридичної сили на території України, поки відповідні питання не вирішить Верховна Ради України. При цьому Народна рада — організована опозиція в республіканському парламенті — однозначно засудила державний переворот і закликала народ підтримати керівництво Росії у протистоянні з ним.
2001 – 27-річний український емігрант Микола Солтис у США забив свою вагітну дружину, ще чотирьох родичів і сховався з 3-річним сином, якого також знайдуть наступного дня мертвим. Самого злочинця затримають 30 серпня в будинку матері. У лютому наступного року він покінчить із собою у в'язниці.
2008 – у Мадриді зазнав катастрофи пасажирський літак McDonnell Douglas MD-82 авіакомпанії Spanair Flight, що летів зі столиці на Канари. 154 жертви, лише 18 осіб урятувалися.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Луцьк ВЕТЕРАН Показати IP 20 Серпня 2011 22:15
Луцька міська організація ветеранів України вітае всіх з днем народження. Особливо зветаемося з привітаннями побажанням міцного здоровя, краси, привабливості, щастя, успіхів у роботі, сімейнго благополуччя голові правління Волинської облспоживспілки Марті Кандибі. Користуючись нагодою, ми дякуемо Марті за дочківську турботу про ветеранів первинної вететеранської організації - літніх людей, які не допустили занедбанності підриємства "Облспоживспілка" у складних умовах становлення нової держави, а їх діти і внуки вже зміцнюють це виробництво. Ще раз усім усього доброго.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus