USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

26 листопада: свята, події, факти. День перевертання світу та День чоботаря

26 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День інформації. Дату 26 листопада для відзначення цього дня обрала Міжнародна академія інформатизації. Це організація, яка має статус консультанта в двох радах ООН – економічній та соціальній.

Також сьогодні – Міжнародний день чоботаря. Це професійне свято майстрів і ремісників, що займаються дизайном, виготовленням і шиттям взуття, а також працівників зайнятих у цьому виробництві і фахівців з ремонту взуття.

26 листопада відзначають веселе незвичайне свято – День перевертання світу. Цей день створений для того, щоб зруйнувати всі традиції. Іншими словами – перевернути світ догори дригом. У День перевертання світу здійснюють дії і оголошують теорії, протилежні звичайним.

У США – Національний день торта, День нагадування про покупки, День сімейної історії здоров’я, День жалоби, у Монголії – День проголошення республіки, в Індії – День Конституції.

У цей день православна церква вшановує пам’ять Іоанна Златоуста – архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях і шанованого в якості одного з трьох Вселенських святителів і вчителів (нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом).

У четвер, 26 листопада, іменини відзначають Антон (Антонін), Герман, Іван, Манефа, Никифор, Кіндрат, Леон, Леонард, а також Сильвестр.

26 листопада народилися український військовий і громадський діяч Віктор Курманович, український громадський діяч, поет, перекладач Пилип Морачевський, український мовознавець, педагог, журналіст, видавець Григорій Шерстюк, «батько кібернетики» Норберт Вінер, американський бізнесмен, один із засновників товариства «Анонімні алкоголіки» Білл Уїлсон, український правозахисник, поет, письменник, журналіст Юрій Литвин, американська співачка Тіна Тернер, американський кінорежисер Марк Лестер ("Та, що підпалює поглядом«, «Командо», «Розборки в маленькому Токіо»), італійська порнозірка Анна Ілона Сталлер (Чіччоліна), український політичний діяч Андрій Шкіль, італійський велогонщик Іван Бассо, український хокеїст Андрій Міхнов.

Події

1890 – у місті Боржомі (Грузія) почався промисловий розлив однойменної мінеральної води.

1901 у Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.

1917 – у Києві на засіданні Генерального секретаріату затверджено статут «вільного козацтва», ухвалено створити комісію з охорони краю при Генеральному секретаріатові внутрішніх справ і демобілізаційний комітет.

1918 – РНК Радянської Росії ухвалила Декрет про наукові, літературні, музичні й художні твори, згідно з яким як опубліковані, так і не опубліковані твори визнавалися надбанням РРФСР.

1944 – в Мукачевому на I з’їзді Народних комітетів було ухвалено маніфест про возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною і про вихід його зі складу Чехословаччини.

1966 – у Бретані (Франція) президент Шарль де Голль урочисто відкрив першу у світі приливну електростанцію.

1968 – сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.

1970 – рекордна злива в Баро, Гваделупа (38,10 міліметра за хвилину).

1976 – Католицька церква відмовилась від того, щоб католицизм вважався державною релігією Італії.

1977 – у Львові відкрито пам’ятник першодрукареві Івану Федорову (скульптори В. Н. Борисенко, В. М. Подольський).

2003 – свій останній політ здійснив надзвуковий пасажирський британо-французький авіалайнер «Конкорд».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus