USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

17 червня: свята, події, факти. Перша пересадка нирки та день народження «Полароїда»

17 Червня 2022 00:00
Сьогодні світ відзначає Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою.

У США святкують День яблучного штруделя, День поїдання овочів, День «Візьми свою кішку на роботу», в Гватемалі, Сальвадорі – День батька, в Латвії – День окупації, в Ісландії – День незалежності, в Індії – День Йогини Екадаші, в Румунії – День національної авіації, в Аргентині – День пам’яті Мартіна Мігеля де Гуемеса.

17 червня також вважається Днем народження «Полароіда». Цього дня 1970 року Едвін Ленд запатентував першу повністю автоматизовану кишенькову камеру «Polaroid SX 70». Через два роки вона з'явилася в продажу. В результаті високого попиту ціна акцій компанії «Полароїд» піднялася в 90 разів, а сама вона потрапила в список 50 найбільш успішних компаній США.

За календарем віряни сьогодні вшановують пам’ять Святого Митрофана Константинопольського. У народі в цей день звикали стежити за природою та визначати погоду.

Іменини відзначають власники таких імен: Марія, Марфа, Софія, Петро, Іван, Назар та Митрофан.

Цього дня народилися король Швеції, полководець Карл XII, французький композитор Шарль Гуно, німецький нацистський діяч Мартін Борман, радянський поет, автор текстів пісень «Гренада» і «Каховка» Михайло Свєтлов (Шейнкман), радянський письменник Віктор Некрасов («Пригоди капітана Врунгеля», «У окопах Сталінграда»), український радянський поет Валентин Бичко, український політичний і громадський діяч, дисидент і політв’язень радянських часів Михайло Горинь, польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі («Родинне життя», «Ілюмінація», «Захисні кольори», «Спіраль», «Рік спокійного сонця», «Брат нашого Бога»), український співак, брат продюсера Володимира Бебешка Левко Дурко (Леонтій Бебешко) (пісні «Ноу проблем», «Файдулі фай»), український економіст, політик Володимир Лановий, український співак, композитор Іво Бобул, радянська акторка Олександра Захарова («Кримінальний талант», «Формула кохання», «Убити дракона»), український радянський фігурист Віктор Петренко, польський актор Міхал Жебровський (фільми «Пан Тадеуш», «Вогнем і мечем», «Піаніст», «1612»), українська письменниця, телеведуча, юристка Лариса Денисенко.

Події:

1462 – волоський господар Влад III Дракул здійснив невдалу спробу вбити османського султана Мехмеда II, після чого мусив відступати з Волощини.

1579 – англійський мореплавець Френсіс Дрейк під час навколосвітнього плавання висадився в районі Сан-Франциско і оголосив цей берег англійським володінням – «Новим Альбіоном».

1621 – на нараді у Сухій Діброві під Білою Церквою Петро Сагайдачний запропонував гетьману Якову Бородавці об’єднати їхні козацькі війська й виступити на допомогу польсько-литовському війську проти османського під Хотин.

1709 – поблизу села Нижні Млини, неподалік від Полтавської фортеці, в битві з московським загоном, був поранений в ногу шведський король Карл ХІІ.

1876 – міністерство внутрішніх справ Російської імперії заборонило друкувати навчальні та науково-популярні книжки українською мовою.

1885 – у нью-йоркську гавань прибула Статуя Свободи – дарунок французького народу Сполученим Штатам Америки.

1917 – у Києві відкрився II Всеукраїнський військовий з’їзд (тривав до 23 червня), під час якого було проголошено автономію України (4 червня за Юліанським календарем).

1925 – в Женеві був підписаний Протокол про заборону застосування на війні отруйних, задушливих та інших подібних газів і біозасобів – так звана Женевська конвенція.

1937 - у Кембриджі американський учений-оптик Едвін Ленд заснував компанію «Polaroid Corporation», яка стала виробляти оптичну техніку. Під час Другої світової війни винаходи Ленда мали великий попит - прилади нічного бачення, перископи, біноклі. Ленд також отримав урядове замовлення на розробку системи управління снарядів, самонавідних на інфрачервоне випромінювання. У 1946 році Ленд зайнявся розробкою фотоапарата, в якому були б об'єднані процеси фотозйомки та обробки знімків. Уже в 1947 році винахідник продемонстрував його - весь процес створення фотографії займав 60 секунд. У листопаді 1948 року в Бостонському універмазі з'явилася у продажу перша комерційна модель «Polaroid Land-95». Партія за ціною близько 90 доларів за штуку була розкуплена за один день. У 1963 році «Полароїд» випустив «миттєвий» фотоапарат для кольорової зйомки. 17 червня 1970 року Едвін Ленд запатентував першу повністю автоматизовану кишенькову камеру «Polaroid SX 70». Через два роки вона з'явилася у продажу. В результаті високого попиту ціна акцій компанії «Полароїд» піднялася в 90 разів, а сама вона потрапила до списку 50 найуспішніших компаній США.

1940 – Червона армія окупувала Латвію та Естонію.

1944 – здобувши незалежність від Данії, Ісландія проголосила себе республікою.

1950 – чиказький лікар Річард Лоулер за 45 хвилин здійснив першу операцію з пересадки нирки людині.

1953 – у Східній Німеччині почалось повстання проти сталінського режиму, яке було жорстоко придушене із застосуванням танків

1955 – відбувся перший політ радянського пасажирського реактивного літака ТУ-104.

1980 – рок-група «Led Zeppelin» почала тритижневе європейське турне. Як виявилося, це була її прощальна гастроль, оскільки після смерті Джона Бонема у вересні того ж року колектив припинив своє існування.

1993 – Україна і Російська Федерація розділили Чорноморський флот.

2008 – організація Mozilla Foundation влаштувала так званий англ. Download Day 2008 (День Завантаження 2008) з метою встановити новий рекорд Гінесса для програми, що була завантажена найбільшу кількість разів через мережу інтернет упродовж однієї доби. В ролі програми виступав веб-оглядач Mozilla Firefox 3.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus