USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

28 травня: свята, події, факти. День Києва та Всесвітній день брюнеток

28 Травня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначають День народження майонезу, Всесвітній день брюнеток, Міжнародний день дій за жіноче здоров'я, День «Міжнародної амністії», Всесвітній день червоного вовка, День хіміка, День SEO-фахівця.

Україна сьогодні святкує День Києва – його відзначають щороку в останні вихідні травня. Також сьогодні Всеукраїнський день краєзнавства.

У США – День гамбургера, День «Не підсмажся», День грудинки, День «Одягніть перуку», День американського журавля, День обізнаності про спеку, День автоподорожі, День кулера, в Італії –

Фестиваль піци, в Азербайджані – День Республіки, в Австралії – День безпечної дороги в школу та День гамбургера, у Вірменії – День першої республіки, у Хорватії – День Збройних сил, у Непалі – День Республіки, на Філіппінах – День національного прапора, в Ефіопії – День падіння військового режиму.

Християни Західного обряду святкують Трійцю.

Іменини за православним календарем у Дмитра, Макара та Анастасії.

Народилися

Цього дня народилися англійський король Георг І, винахідник гільйотини, французький лікар Жозеф Гільотен, ірландський поет Томас Мур, ініціатор масової трудової міграції українців до Канади Йосип Олеськів, американський бізнесмен, засновник першої у світі меблевої фабрики Ламберт Хічкок, англійський письменник, автор романів про супершпигуна Джеймса Бонда Ієн Флемінг, австралійська поп-співачка й акторка Кайлі Міноуг, український співак Олександр Положинський.

Події

1742 – у Лондоні відкрився перший у світі критий плавальний басейн.

1830 – президент США Ендрю Джексон підписав закон про переселення індіанців, який дозволяв їх вигнання з їхніх же земель і відмовляв їм у всіх громадянських правах та свободах на території на схід від Міссісіпі.

1871 – після тижня кривавих боїв було розгромлено Паризьку комуну.

1923 – генеральний прокурор США оголосив, що жінки мають право носити штани де завгодно й коли їм заманеться.

1925 – у Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція, під час якої було створено Український комітет краєзнавства.

1957 – у США засновано Національну академію грамзапису, що вручає одну з найпрестижніших премій у світі музики – «Греммі».

1959 – американські вчені провели успішний запуск в космос з поверненням двох мавп Айбл та Бейкер на ракеті АМ-18.

1970 – у Західній Німеччині вперше було здійснено успішну трансплантацію нервової тканини.

1985 – київська команда «Динамо» забила свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР.

1987 – 19-річний німецький льотчик-аматор Матіас Руст на спортивному літаку приземлився на Красній площі у Москві, обійшовши всю систему ППО СРСР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus