USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

29 березня: свята, події, факти. День народження Coca-Cola та Всесвітній день піаніста

29 Березня 2023 00:00
Цього дня відзначаються Всесвітній день піаніста, Міжнародний день русалки та День народження Coca-Cola.

Саме цього дня у 1886 році американський фармацевт Джон Пембертон приготував напій з листям коки як ліки проти головного болю. Власне, на основі такого відвару, який Пембертон спочатку називав Кокою та французьким вином (через додавання вина), в підсумку утворилась відома всьому світові Coca-Cola.

Перші напої містили кокаїн та вино, а Джон Пембертон запатентував напій як засіб від нервів. Пізніше ці інгредієнти вилучили, а колу зробили газованою.

В Індії сьогодні – Свято весни «Холі», в США – День засновників «Лицарів Колумба», День ветеранів війни у В’єтнамі, День власників малого бізнесу, День любові Техасу до дітей, Свято диму і дзеркал, День лимонного шифонового торта, в Тайвані – День молоді, у Чилі – День молодого бійця, в ЦАР – День президента Боганди, на Мадагаскарі – День пам’яті героїв.

Православна церква 29 березня вшановує пам’ять мученика Савина Єрмопольського (Єгипетського). Інші назви свята «Саввине», «Трохим», «Візовий день» – предки починали займатися возами на зміну санях.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Трохим, Іван, Роман, Денис, Омелян, Юліан, Павло, Серапіон, Савин.

Цього дня народилися останній гетьман України Кирило Розумовський, десятий президент США Джон Тайлер, українська поетеса, авторка творів для дітей Марійка Підгірянка, радянський політичний і державний діяч, злочинний керівник органів держбезпеки Лаврентій Берія, радянський кінорежисер, автор тележурналів «Фітіль» і «Єралаш» Ісаак Магітон, французький актор Крістофер Ламберт.

Події

845 – вікінги завоювали Париж.

1778 – Джеймс Кук став першим європейцем, що висадився на острові Ванкувер. Кук – англійський військовий моряк, мандрівник-дослідник, картограф і першовідкривач, член Королівського товариства і капітан Королівських ВМС.

1795 – німецький композитор Людвіґ ван Бетховен уперше дав концерт у Відні.

1798 – французи проголосили утворення на території Швейцарії маріонеткової Гельветійської Республіки.

1848 – через сильні морози, що скували річку Ніагара, на понад 30 годин зупинився Ніагарський водоспад.

1864 – у Народному домі у Львові відбулася перша вистава першого в Галичині професійного українського театру (заснований товариством «Руська Бесіда»).

1867 – Конституційний акт Парламенту Сполученого Королівства утворив Домініон Канади і став основною частиною Конституції цієї країни.

1871 – відкрився лондонський Альберт-хол.

1886 – Джон Пембертон з Атланти створив новий лікувальний напій, нині відомий під назвою кока-кола.

1910 – у Марселі піднявся в повітря перший гідроплан, пілотований Альбером Фабром.

1933 – після нелегальної поїздки Радянським Союзом валлійський журналіст Гарет Джонс випустив пресреліз, у якому заявив про Голодомор в Україні.

1940 – банк Англії випустив перші паперові гроші з новим високим ступенем захисту від підробки. З того моменту в папір, на якій друкувалися банкноти, стала додаватися тонка металева нитка.

1951 – у США винесли смертні вироки Етель і Джуліусу Розенбергам, звинуваченим у шпигунстві на користь СРСР. Їх стратили в червні 1953 року.

1967 – арешт діячів Українського Національного фронту (УНФ) Дмитра Квецька, Зеновія Красівського, Михайла Дяка, Ярослава Лесіва.

1973 – завершено виведення американських військ з Південного В’єтнаму і передачу урядом ДРВ американській владі всіх осіб, взятих у полон із числа військового та цивільного персоналу США.

1974 – китайські фермери поблизу Сіаню виявили поховання імператора III ст. до н. е. Цінь Ши Хуан-ді – знамениту Теракотову армію.

1976 – найкращим фільмом США за 1975 рік Американська кіноакадемія визнала «Політ над гніздом зозулі».

1982 – парламент Сполученого Королівства припинив свої повноваження приймати закони, що поширюються на Канаду.

1991 – у Києві відбувся перший вечір поетичної групи «Бу-Ба-Бу» (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак).

1998 – у Португалії відкрито 16-кілометровий міст «Вашку да Гама» через річку Тежу. Його будівництво коштувало $1 млрд.

1998 – Парламентські вибори в Україні 1998.

2004 – Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина та Словенія вступили до НАТО.

2014 – в Англії й Уельсі зареєстровано перший одностатевий шлюб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus