USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

29 лютого: події, факти, дні народження

29 Лютого 2020 00:00
День народження 29 лютого відзначає торговий посередник, лучанка Ліна Медвєдєва. Друзі та рідні вітають її і бажають, аби життя повнилося емоціями і добрими людьми, аби мрії збувалися, а небо завжди було мирним.

Іменини за православним календарем святкують Ілля, Алевтина.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх, у кого день народження і день ангела. Зичить добра, здоров’я та успіхів у роботі. Мирного неба і довголіття.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

29 лютого – 60–ий день року. Буває лише у високосних роках (один раз в чотири роки). Причиною його запровадження стало розуміння того факту, що повний оберт навколо Сонця Земля робить більш, ніж за 365 днів (точніше –за 365,24219 дні). Через що виникла проблема зсуву дат.

У цей день за народним календарем – Касянів (Касіянів) день, який випадає лише у високосні роки. 29 лютого здавна вважається нещасливим днем. У цей день наші пращури не працювали, намагались не виходити з дому, особливо до сходу сонця, боячись «ока Касьяна».

В народних приповідках і легендах Київщини та Лівобережжя цей святий виглядає понурим і злим чоловіком. «Чому ти Касіяном дивишся!»,– кажуть дітям, що дивляться на людей з–під лоба. «Касіян оком накинув – не буде з цього народженого добра!» –цей вираз найчастіше застосовується до телят, лошат та інших свійських тварин, які народилися в Касіянів день.

Щодо погоди, то спостерігають: якщо на Касянів день багато снігу, то буде велика повінь. Якщо собаки катаються – до снігу, а то й до хурделиці.

Наша хроніка:

У 2016 ми писали про диких лебедів, які вже котрий рік прилітають на озеро в селі Прилуцьке, що знаходиться за декілька кілометрів від обласного центру Волині. Через дорогу від нього – руїни колись ошатного маєтку, що належав сім’ї польської поетеси, яка народилась на Волині.

У 2012 році більше 40 студентів, а також їхні викладачі взяли участь у засіданні за «круглим столом», яке відбулося на факультеті бізнесу Луцького національного технічного університету. Тема заходу – «Актуальні проблеми сучасної економіки».

Також стало відомо, що волинські обласні організації Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, а також волейбольний клуб «Освіта» зможуть платити за оренду приміщення по одній гривні.

«Через 50 років після смерті Мерилін Монро залишається однією з ключових фігур в світі кінематографа, іконою на всі часи. Її витонченість, таємничість і навички зваблювання і сьогодні продовжують підкорювати глядачів», – повідомляли представники фестивалю, про який редакція писала у 2012 році.

Народилися:

У цей день народилися німецький архітектор Лео Кленце, видатний італійський композитор Джоаккіно Антоніо Россіні, творець першої підводного човна для американського флоту Джон Філіп Голланд, засновник IBM, творець табулятора Герман Голлеріт, перша чемпіонка світу з шахів серед жінок Віра Менчік, американський джазовий музикант Джиммі Дорсей, грецький поет та дипломат, лауреат Нобелівської премії з літератури 1963 року Йоргос Сеферіс, український політик Олександр Мороз, естрадний співак (баритон), український комік, музикант, учасник групи «Маски» Володимир Комаров, український футболіст, тренер Йожеф Сабо.

Сталося:

1288 Шотландія встановила 29 лютого днем, коли жінка може запропонувати шлюб чоловікові. У разі відмови він мав сплатити штраф.

1504Христофор Колумб використав місячне затемнення для залякування ямайських індіанців.

1880закінчено будівництво залізничного тунелю Gotthard через Альпи , що з'єднує Італію з Швейцарією.

1932 – останній імператор Китаю Пу І очолив маріонеткову державу Маньчжоу-го, створену урядом Японії в окупованій Маньчжурії.

1936Нільс Бор пропонує планетарну модель будови атома.

1952 фігурист Дік Баттон вп'яте став чемпіоном світу.

1960 землетрус повністю руйнує місто Агадир (Марокко). За 15 секунд загинули 15 000 чоловік: третя частина населення міста.

1976 з японського космодрому Танегасіма запущений науководослідний супутник «Ume».

2000 в Чечні на висоті 776 почався бій, в ході якого, за російською версією, 90 псковських десантників стримували близько 2000 бойовиків. З 90 осіб вижило тільки 6.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus