USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

29 років тому Україна відмовилася від ядерної зброї: чому та що отримала натомість

24 Жовтня 2020 11:12
Рівно 29 років тому, 24 жовтня 1991 року, Верховна Рада України прийняла заяву про без’ядерний статус держави.

Навесні 1992 року всі тактичні ядерні боєприпаси було вивезено до Росії, а з 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) в результаті підписання Будапештського меморандуму. OBOZREVATEL розповідає про причини прийняття такого рішення владою і про те, що держава отримала натомість.

Чому Україна відмовилася від ядерної зброї

У заяві Верховної Ради від 24 жовтня 1991 йшлося про наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР, а також про те, що це є тимчасовим, оскільки Україна планує приєднатися до ДНЯЗ.

Так, в Україні після розпаду СРСР розміщувалися треті за потужністю, після США і Росії, стратегічні ядерні сили. Деякі країни, в тому числі Росія, бачили в цьому загрозу для себе і були зацікавлені якнайшвидше роззброїти Україну.

У самій Україні після Чорнобильської катастрофи досить сильними були антиядерні настрої. Крім того, держава перебувала в непростому економічному становищі.

Також, на думку істориків, зіграло свою роль те, що в Україні на той момент розміщувалися найпотужніші в Європі (не враховуючи Росії) угруповання Збройних Сил: 700-тисячна армії, 2,5 тисячі літаків, 6,5 тисячі танків. Тому серед військових була думка, що при збереженні такого оборонного потенціалу від ядерної зброї можна й відмовитися.
Що отримала Україна в обмін на ядерну зброю

Слідом за заявою Верховної Ради про без’ядерний статус України в грудні 1991 року було прийнято Біловезькі угоди, які, серед іншого, передбачали вивезення українських тактичних ядерних боєприпасів до Росії.

Уже навесні 1992 року всі тактичні боєприпаси було вивезено. Крім них, на території України розміщувалися 1240 боєзарядів для міжконтинентальних балістичних ракет і 372 авіаційні стратегічні боєприпаси.

Долю стратегічних ядерних озброєнь аналогічним чином вирішив Лісабонський протокол, підписаний Росією, Україною, Казахстаном, Білорусією і США 23 травня 1992 року.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до ДНЯЗ як без’ядерна держава. У якості компенсації держава отримала близько 500 мільйонів доларів за «Програмою спільного зменшення загрози». Також було передбачено, що Росія поставить для українських АЕС ядерного палива на суму 160 мільйонів доларів.
5 грудня 1994 було укладено Будапештський меморандум. Його підписали лідери України, США, Росії та Великобританії.

Меморандум, зокрема, передбачав, що США, Росія і Британія зобов’язуються поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від застосування сили: гарантувалося, що зброя цих країн ніколи не буде використовуватися проти держави, крім як з метою самооборони або іншим чином відповідно до Статуту ООН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
скептик Показати IP 24 Жовтня 2020 11:20
віддали третій світі ядерний потенціал. натомість одержали цукерку вартістю 1 сота від того потенціалу, розкрадання майна, крах економіки, злидні , безпрєдєл, влада була дурною і наглою, дурною і наглою залишилась
Вікіпедія Показати IP 24 Жовтня 2020 12:26
Российская Федерация, Соединённое Королевство Великобритании и Северной Ирландии и Соединённые Штаты Америки подтверждают свое обязательство добиваться незамедлительных действий Совета Безопасности ООН по оказанию помощи Украине как государству-участнику Договора о нераспространении ядерного оружия, не обладающему ядерным оружием, в случае, если Украина станет жертвой акта агрессии или объектом угрозы агрессии с применением ядерного оружия.
Анонім до Вікіпедія Показати IP 24 Жовтня 2020 17:31
Раджу для загального розвитку почитувати періодично вікіпедію українською, а не тільки захоплюватися пропутінським пропагандонізмом
Вікіпедія Показати IP 24 Жовтня 2020 12:28
Тобто, краіни допоможуть лише тоді, коли буде загроза ядорною зброєю..
Анонім до Вікіпедія Показати IP 24 Жовтня 2020 17:25
Ясно одне, хутін - пуйло, а все інше бла-бла-бла
Я Показати IP 24 Жовтня 2020 12:38
Крачук може і напевно щось отримав за це, але не Україна. Напевно ще з тих часів Європа та Америка зрозуміли, що дуже легко можна нагинати цю державу, ставити їй свої вимоги, оскільки завжди знайдеться і знаходиться керівник чи керівники держави, які в догоду власним меркантильним інтересам здадуть позиції держави. Всі напевно давно знають про продажність українців і цим вдало користуються, задовільняючи власні інтереси. Немає у нас гонору, почуття власної гідності, є лише нестримне бажання збагачуватись любою ціною!
Кравчук Показати IP 24 Жовтня 2020 13:25
Я відмовився від ядерної зброї у 1991 році то у вас був час до 2014 року модернізувати та оновити ЗВИЧАЙНУ.
До кравчука до Кравчук Показати IP 24 Жовтня 2020 14:31
Не плутайте поняття, статус ядерної держави і просто з зброєю. Думайте, що пишете
скептик до Кравчук Показати IP 25 Жовтня 2020 13:40
а ще я продав чорноморський флот по ціні металобрухту, здав в оренду територію криму під військові бази рашки за безцінь, провів безтолкову прихватизацію, закрив очі на пограбування країни червоним директоратом, допустив гіперінфляцію, кинувши в злидні народ. вас, пане кравчук, в китаї розстріляли б вже десять раз, а в штатах посадили б на електричний стілець
А до скептик Показати IP 25 Жовтня 2020 15:22
Чому його не судять як найбільшого зрадника? Ще допускають до державної політики? Знову путин вінават?
скептик до А Показати IP 25 Жовтня 2020 17:49
а хто його судити буде ? такі самі як він ? якби рижий тарган не вбив Чорновола, то можливо країна інакше розвивалась би
скептик до Кравчук Показати IP 25 Жовтня 2020 14:42
ні, перепрошую, не пане кравчук, а таваріщь кравчук. сталін вас спочатку розстріляв би у 1937-му, а потім згноїв на соловках. а може навпаки
ще не зовсім свідоми Показати IP 24 Жовтня 2020 14:42
Цікаво, а які ще країни у світі добровільно відмовилися від ядерної зброї (в Гондураса її ніколи не було). Це так, між іншим...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus